Linkovi

CG: Početak suđenja za državni udar 19. jula


Predsjednica Specijalnog vijeća Višeg suda u Podgorici, sudija Suzana Mugoša, zakazala je za 19, 20, i 21. jul početak suđenja grupi optuženih za pokušaj terorizma na dan održavanja oktobarskih parlamentarnih izbora 2016, saopšteno je danas iz tog suda.

Viši sud je saopštio i da će se glavni pretres na suđenju grupi optuženih, među kojima su dvojica za sada nedostupnih Rusa i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta, održati 19. Jula u velikoj sudnici tog suda sa početkom u devet časova.

Prema navodima optužnice Specijalnog tužilaštva, koju je potvrdio Viši sud, Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su, preko bivšeg srpskog bezbjednosnog zvaničnika, Bratislava Dikića, te Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića koje Beograd odbija da izruči Crnoj Gori, navodno pokušali da organizuju grupu koja je trebalo da organizuje napad na institucije i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Šišmakova i Popova, koje glavni tužilac Milivoje Katnić smatra agentima ruske vojne obavještajne službe GRU, optužnica tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja.

Šišmakov je, prema optužnici, tražio od sadašnjeg svjedoka-saradnika tužilaštva, Aleksandra Sinđelića, da pronađe osobu koja zna da koristi oružje i koja bi imala zadatak da, nakon propasti navodnog plana, pođe u Crnu Goru liši života Đukanovića.

Crna Gora je raspisala međunarodnu potjernicu za dvojicom optuženih ruskih državljana, ali osim potvrde o njihovom državljanstvu, od Moskve još uvijek nije stigao drugi odgovor, kažu u crnogorskom tužilaštvu.

Crnogorski zvaničnici u više navrata su optužili zvaničnu Rusiju da je orkestrirala pokušaj državnog udara s namjerom da spriječi crnogorsko članstvo u NATO, dok je Moskva to odlučno negirala, istovremeno podržavajući protivnike članstva u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG