Linkovi

Srbija pravosnažno odbila ekstradiciju Ristića


Nemanja Ristić FOTO RTCG (Fejsbuk)

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio molbu Crne Gore za izručenje srpskog državljanina, Nemanje Ristića, koga crnogorsko tužilaštvo sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkog napada na crnogorske institucije i ubistvo bivšeg premijera Mila Đukanovića, saopšteno je danas iz tog suda.

Tom odlukom, Apelacioni sud potvrdio je rješenje Specijalnog suda u Beogradu, kojim je kao neosnovana odbijena molba Ministarstva pravde Crne Gore, jer nisu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Crnoj Gori.

Apelacioni sud je ocijenio da je prvostepeni sud pravilno odbio kao neosnovanu molbu Crne Gore kada je zaključio da nisu ispunjeni za Ristićevo izručenje, na osnovu činjeničnog stanja koje proizilazi iz naredbe Specijalnog državnog tužilaštva, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

U daljem obrazloženju svoje odluke, Apelacioni sud je naveo da se radnje za koje se Ristić tereti, kao i mjesta gdje je radio, nalaze na teritoriji Srbije, a Ugovor o izručenju državljana koji su 2009. potpisale Crna Gora i Srbija "ne odobrava izručenje lica kada je djelo za koje se traži izručenje izvršeno na teritoriji zamoljene države".

Pored Ristića, Crna Gora je od Srbije zbog istih krivičnih djela tražila i izručenje Predraga Bogićevića, a njegov slučaj iz Kragujevca prebačen u Specijalni sud koji treba da odluči postoje li uslovi za ekstradiciju.

Prethodno je Apelacioni sud u Kragujevcu ukunuo rješenje kragujevačkog Višeg suda koji je utvrdio da su ispunjeni uslovi za Bogićevićevo izručenje.

Ristić i Bogićević osumnjičeni su u okviru istrage Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici protiv grupe od 25 ljudi, uključujući i dvojicu Rusa, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Krajem prošle godine, za njima dvojicom i Rusima Eduardom Širokovim i Vladimirom Popovim, crnogorski Interpol raspisao je potjernicu zbog sumnje da su organizovali grupu koja je planirala nasilni upad u Skupštinu Crne Gore, te likvidaciju Đukanovića.

U međuvremenu je Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, obznanio da je Eduard Širokov lažni identitet ruskog obavještajca Eduarda Šišmakova, kome su "određeni državni organi u Moskvi izdali pasoš pod lažnim imenom".

Katnić je takođe rekao da je Šišmakov 2014, dok je radio kao pomoćnik vojnog atašea ambasade Rusije u Varšavi, protjeran iz Poljske zbog špijunaže.

XS
SM
MD
LG