Linkovi

CG: Tužilac traži pritvor za dvojicu lidera DF-a


Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, zatražio je danas od Skupštine Crne Gore odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora za dvojicu lidera opozicionog Demokratskog fronta, Andriju Mandića i Milana Kneževiča, saopštila je Skupština Crne Gore.

Administrativni odbor Skupštine danas popodne podržao je Katnićev predlog, a formalno skidanje imuniteta poslanicima DF-a donijeće poslanici parlamenta na plenarnoj sjednici parlamenta.

Očekuje se da predsjednik parlamenta Ivan Brajović u kratkom roku sazove sjednicu na kojoj bi se glasalo o imunitetu dvojice poslanika osumnjičenih da su navodno učestvovali u planiranju svrgavanja vlade i ubistva bivšeg premijera Mila Đukanovića, rekao je Glasu Amerike izvor iz Skupštine.

Glavni specijalni tužilac Mandića i Radunovića sumnjiči za "stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja”, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Skupštine Crne Gore.

Jedan od osumnjičenih opozicionih lidera, Andrija Mandić, rekao je u kratkom telefonskom razgovoru za Glas Amerike da se večeras vraća iz Beograda u Podgoricu, gdje će sjutra na konferenciji za medije saopštiti svoj stav povodom Katnićevog zahtjeva za njegovo i Kneževićevo pritvaranje i krivično gonjenje.

Reagujući na nedavno hapšenje njegovog vozača osumnjičenog u okviru iste istrage, Mandić je krajem prošle nedjelje rekao da će "za svaku glavu iz DF-a odletjeti nečija glava", kao i da će odgovor te koalicije uslijediti ako budu podignute optužnice.

"Očekujem da će se, ipak, neko u Tužilaštvu dozvati pameti, kako se ne bi unaprijed razvijao scenario građanskih sukoba", rekao je Mandić sinoć gostujući u emisiji "Živa istina" koja se emituje na na TV Prva i TV Atlas.

Ukoliko im i formalno bude skinut imunitet, Mandić i Knežević bi se mogli pridružiti grupi od 23 osobe, među kojima su i dvojica Rusa - navodnih umova operacije, osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije radi pokušaja terorizma u izbornoj noći 16. oktobra prošle godine.

DF: Đukanović naredio Katniću hapšenje Mandića i Kneževića

Lideri Demokratskog fronta osudili su danas zahtjev Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da zatraži skidanje imuniteta njihovim kolegama Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, ocjenjujući da današnja odluka tužilaštva prijeti da uvuče zemlju u građanski rat.

“Milo Đukanović je lično naredio da Katnić povuče poteze suprotne zakonu i vuče Crnu Goru ka sukobima i građanskom ratu”, rekao je Medojević, ocjenjujući da “ako privatno lice može da naredi tužiocu da uhapsi najjače opozicione lidere, onda je Crna Gora na korak od građanskog rata".

On je rekao da je upozorio “prijatelje iz međunarodne zajednice” da je Milo Đukanović “prešao crvenu liniju i bacio rukavicu za izazov ne samo opoziciji, već i SAD I EU”.

“Ovo je državni udar koji je naredio Đukanović. Prešao je crvenu liniju”, rekao je Medojević I poručio da je “lider DPS-a danas izazvao 80,000 ljudi koji stoje iza DF-a, kao i međunarodnu zajednicu.

On je pozvao pristalice da ne preduzimaju nikakve samoinicijativne akcije i ocijenio da ima razloga za zabrinutost, ne i za paniku.

«Budite spremni kada vas pozovemo da branite temeljne vrijednosti Crne Gore», rekao je Medojević, prenosi portal Vijesti.

Jedan od dvojice lidera DF-a čije hapšenje traži tužilaštvo, Milan Knežević, poručio je vlastima da nema namjeru nigdje da ide, kao i da «onaj ko dođe da me hapsi mora za taj posao da bude naredan»

Drugi osumnjičeni lider DF, Andrija Mandić, koji je u ponedjeljak stigao avionom iz Beograda u Podgoricu, rekao je da iza svega stoji Đukanović koji je preko "nekoliko poslušnika, bijednih i jadnih ljudi" pokušao da zaplaši Demokratski front i poveže njegove lidere sa kriminalnim radnjama koje ne postoje.

On je istakao da niko ne može zaplašiti DF i ocijenio da su današnji potezi uslijedili zato što vlast "gubi Nikšić", drugi po veličini crnogorski grad, gdje će se 12. marta održati lokalni izbori.

XS
SM
MD
LG