Linkovi

Srbija odbija da izruči Ristića Crnoj Gori


Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu za izručenje Crnoj Gori srpskog državljanina Nemanje Ristića, osumnjičenog da je učestvovao u planiranju terorističkog napada pred parlamentarne izbore održane prošlog oktobra, prenose mediji u Podgorici.

Krivično vanraspravno vijeće tog suda juče je donijelo rješenje kojim je odbilo molbu Ministarstva pravde Crne Gore, a portparolka tog suda, Bojana Stanković, rekla je Tanjugu da je sud "imao u vidu relevantne odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku, kao i Ugovor o izručenju državljana koji su dvije zemlje potpisale 2009".

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu donijelo je takvu odluku na osnovu zakonskih odredbi i činjeničnog stanja opisanog u naredbi crnogorskog tužilaštva kojom se Ristiću stavlja na teret da je krivična djela počinio na teritoriji Srbije, zaključujući da nisu stvorene pretpostavke za njegovo izručenje po molbi Ministarstva pravde Crne Gore.

Mediji u Podgorici prenose da pravo žalbe na rješenje Specijalog suda u Beogradu ne postoji, ali i da će spisi predmeta po službenoj dužnosti biti proslijeđeni Apelacionom sudu u Beogradu, koji će donijeti konačnu odluku o izručenju Ristića.

Crna Gora traži Ristića u cilju krivičnog gonjenja po naredbi o izmjeni i proširenju naredbe o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva zbog krivičnih djela "stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju" iz Krivičnog zakonika Crne Gore, podsjeća portal RTCG.

Za razliku od beogradskog suda, Viši sud u Kragujevcu krajem januara je usvojio zahtjev Crne Gore za izručenje Predraga Bogićevića, traženog zbog sumnje da je učestvovao u planiranju istog terorističkog akta, a konačnu odluku o tome donijeće kragujevački Apelacioni sud.

Bogićević i Ristić uhapšeni su u svojim gradovima 13. januara na osnovu međunarodne potjernice Crne Gore, nakon što ih je crnogorsko tužilaštvo osumnjičilo da su, zajedno sa dvojicom za sada nedostupnih Rusa, organizovali kriminalnu grupu koja je navodno planirala zauzimanje zgrade parlamenta i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Srbija i Crna Gora imaju bilateralni ugovor o uzajamnom izručenju državljana koji reguliše uslove izručenja. Bogićević i Ristić uhapšeni su u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.

Početkom decembra 2016. godine za njima dvojicom, kao i još dvojicom državljana Rusije raspisana je potjernica Crne Gore zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici. Neki su nedavno sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom.

XS
SM
MD
LG