Linkovi

CG: Istragom obuhvaćene 23 osobe, Mandićevom vozaču mjesec pritvora


Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da je proširilo naredbu za sprovođenje istrage u predmetu koji se odnosi na stvaranje kriminalne organizacije, čime je broj osumnjičenih za pokušaj državnog udara u noći proteklih parlamentarnih izbora porastao na 23 osobe.

"Naredba za sprovođenje istrage proširena je za dva lica, A.N. i M.Č, zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije", saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Juče je lider opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, potvrdio da je priveden njegov vozač Mihailo Čađenović, kome je sudija za istragu Miroslav Bašović odredio pritvor do 30 dana, zbog opasnosti uticaja na saokrivljene.

Tužilaštvo je saopštilo i da A.N, u medijima identifikovan kao prevodilac DF-a Ananije Nikić, nije uhapšen jer se, prema raspoloživim podacima, ne nalazi u Crnoj Gori.

Privođenje vozača i prevodioca lidera DF-a pokrenulo je oštru polemiku između Andrije Mandića i predsjednika vladajuće DPS, Mila Đukanovića, u kojoj nije nedostajalo prijetećih tonova i optužbi za izdaju.

"Za svaku glavu koja odleti iz DF-a odletjeće nečija glava", rekao je Mandić i pozvao tužilaštvo da oslobodi Čađenovića. "Čestiti, časni i iskreni prijatelj priveden je u Specijalno državno tužilaštvo, kako bi se montirala nova optužnica protiv DF-a… pošto je očigledno da je jesenji državni udar…doživio potpunu propast."

Mandić je rekao i da je Čađenović uhapšen jer je bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Srbije, Slavko Nikić, u dvije TV emisije rekao da se sa njegovim vozačem "komuniciralo vezano za izvođenje određenih akcija po Crnoj Gori".

"Između ostalih je pomenuo da su došli autom, precizirajući tablice tog auta koje nema nikakve veze sa autima koja koristi DF, jer je u vlasništvu Skupštine", rekao je Mandić. "Odatle je sve počelo."

Mihailo Čadjenović (Foto: RTCG, Fejsbuk)
Mihailo Čadjenović (Foto: RTCG, Fejsbuk)

Čađenović se sumnjiči da je službenim automobilom DF-a vozio do Beograda Ananija Nikića, koji je bivšem srpskom obavještajcu Slavku Nikiću navodno ponudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da izazove haos u Crnoj Gori, prenosi TV Vijesti.

Mandićev vozač juče je negirao krivično djelo koje mu se stavlja na teret i rekao da ne poznaje Ananija Nikića, javila je ta televizija.

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, poručio je Andriji Mandiću da "bi odavno letjele glave po Crnoj Gori, da je bilo po planovima DF-a".

"Ne lete glave zato što vodimo razumnu i tolerantnu politiku koja čuva mir i stabilnost u Crnoj Gori", rekao je Đukanović pristalicama svoje partije na predizbornom skupu u Nikšiću, gdje će 12. marta biti održani lokalni izbori.

Uticajni lider DPS-a ponovo je optužio Demokratski front da se, "bijedno iznajmljen od strane drugih, inostranih političkih centara, stavio u funkciju rušenja Crne Gore i njene evropske budućnost".

"Vidimo da se klupko za ono sto se dešavalo 16. oktobra sve više odmotava, vidimo da je sve blize nekima od njih i da je panika u njihovim redovima", rekao je Đukanović i ocijenio da DF na taj način pokušava da zaustavi istragu.

XS
SM
MD
LG