Linkovi

Beloruska sprinterka napustila Japan, najavljen njen dolazak u Poljsku


Beloruska atletičarka Kristina Cimanuskaja
Beloruska atletičarka Kristina Cimanuskaja

Beloruska olimpijska atletičarka Kristina Cimanuskaja, koja je odbila da se iz Tokija vrati u Minsk, u sredu će stići u Poljsku koja joj je dala humanitarnu vizu i pružila zaštitu.

Cimanuskaja je dve noći provela u ambasadi Poljske u Tokiju, pošto je u nedelju odbila da se vrati u Belorusiju, navodeći da su treneri hteli da je vrate kući protiv njene volje - jer ih je javno kritikovala.

Ona je na aerodromu u Tokiju zatražila zaštitu japanske policije, a potom joj je Poljska dala humanitarnu vizu.

Cimanuskaja se iz Tokija ukrcala na let za Beč, umesto za Varšavu. a beloruski opozicioni političar koji je u kontaktu sa njom, rekao je da će večeras stići u glavni grad Poljske, kao i da je let promenila iz bezbednosnih razloga.

Zamenik poljskog šefa diplomatije potvrdio je da će atletičarka sleteti u Poljsku, ali nije rekao detalje. Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je sportistkinja u avionu za Beč.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je u sredu da je od beloruskog tima dobio izveštaj o slučaju Cimanuskaje i da će započeti istragu o njenim tvrdnjama da je, protivno svojoj volji, udaljena sa Olimpijskih igara.

Beloruski nacionalni olimpijski komitet je prethodno saopšio da je je Cimanuskaja povučena iz olimpijskog tima zbog svog "emotivnog i psihičkog stanja".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken optužio je režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za "nesnosnu represiju" u ovom slučaju.

XS
SM
MD
LG