Linkovi

Tranksript svedočenja savetnice potpredsednika Pensa: Razgovor Trampa i Zelenskog neprikladan i neobičan


Dženifer Vilijams, uoči pretresa zatvorenog za javnost, održanom 7. novembra (Foto REUTERS/Tom Brenner/File Photo)
Dženifer Vilijams, uoči pretresa zatvorenog za javnost, održanom 7. novembra (Foto REUTERS/Tom Brenner/File Photo)

Dženifer Vilijams, savetnica za spoljnu politiku američkog potpredsednika Majka Pensa, ocenila je da je telefonski razgovor Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog (američkog i ukrajinskog predsednika), bio neprikladan, navodi se u tranksriptu njenog svedočenja koji je Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa objavio u subotu. Vilijams je o telefonskom razgovoru dvojice državnika koji je u fokusu istrage o opozivu Donalda Trampa, na sesiji zatvorenoj za javnost svedočila 7. novembra.

Vilijams, koja je slušala razgovor dvojice predsednika 25. jula tekuće godine, Trampovo insistiranje da Ukrajina sprovede politički osetljivu istragu, ocenila je kao neobično i neprikladno, objavio je Rojters prenoseći detalje njenog svedočenja.

Takođe, Predstavnički dom objavio je i tranksript ranijeg svedočenja Timotija Morisona, zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je takođe održano iza zatvorenih vrata.

Kao i Vilijams – Morison je posvedočio da su ga zabrinule primedbe koje je Tramp uputio ukrajinskom predsedniku Zelenskom.

“Neprijatno mi je zvučala bilo kakva ideja da bi predsednik Zelenski dopustio sebi mešanje u našu politiku”, rekao je Morison – koji je takođe slušao razgovor dvojice predsednika.

Morison je odbio da odgovori na pitanje smatra li razgovor Trampa i Zelenskog nelegalnim ili nepriličnim, ističući da je mislio da će procuriiti u javnost i naštetiti odnosima sa Ukrajinom.

Neprijatno mi je zvučala bilo kakva ideja da bi predsednik Zelenski dopustio sebi mešanje u našu politiku: Timoti Vilijams
Neprijatno mi je zvučala bilo kakva ideja da bi predsednik Zelenski dopustio sebi mešanje u našu politiku: Timoti Vilijams

Dženifer Vilijams i Tom Morison javno će svedočiti 19. novembra.

Subotnje svedočenje Marka Sendija iza zatvorenih vrata

Mark Sendi, zvaničnik Bele kuće zadužen za budžet, svedočio je u Predstavničkom domu američkog Kongresa iza zatvorenih vrata o zadržavanju vojne pomoći Ukrajini.

Sendi, zvaničnik kancelarije, čiji je delokrug rada raspolaganje budžetom, prvi je predstavnik te institucije koji svedoči nakon što su tri zvaničnika odbila obavezujuće sudske pozive da se pojave na sesiji, objavila je agencija Rojters.

Sendi se povinovao obavezujućem sudskom pozivu koji mu je upućen, izjavio je neimenovani zvaničnik angažovan u organizovanju svedočenja američkih zvaničnika.

Pritisci predsednika Donalda Trampa na Ukrajinu, u fokusu su istrage koje predvode njegovi politički rivali demokrate, koja pokušava da utvrdi da li je republikanac Tramp zloupotrebio američku spoljnu politiku da bi podrio svoje moguće protivnike na predsedničkim izborima 2020. godine

Sendi se povinovao obavezujućem sudskom pozivu koji mu je upućen da svedoči iiza zatvorenih vrata
Sendi se povinovao obavezujućem sudskom pozivu koji mu je upućen da svedoči iiza zatvorenih vrata

Džejmi Raskin, predstavnik demokrata i član Pravnog i Nadzornog komiteta, izjavio je da je Holms pozvan kako bi objasnio da li je vojna pomoć stopirana iz političkih razloga.

“Reč je o tehničkom delu istrage", rekao je Raskin medijima. “Želimo da utvrdimo da li je predsednikov politički cilj bio da uzdrma ukrajinske vlasti - kako bi mu pružile usluge zbog kojih bi ih vratio u budžetski proces", naveo je Raskin.

Predsednik Donald Tramp je u petak objavio desetine tvitova negativne konotacije tokom svedočenja Mari Jovanovič, bivše američke ambasadorke u Ukrajini, dok je javno svedočila u istrazi o njegovom opozivu.

"Osećala sam se ugroženo zbog Trampovih reči", odgovorila je Jovanovič tokom svedočenja upitana kako je protumačila sve ono što je predsednik Tramp izneo o njoj u julskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Jovanovič je, drugog dana javnog svedočenja koje je prenosila televizija, govorila o metodama borbe protiv korupcije u Ukrajini pre nego što je Trampova administracija smenila sa pozicije ambasadora u toj zemlji.

Dok je njeno javno izlaganje privuklo izrazitu pažnju javnosti u petak – tek poneki detalj procurio je o svedočenju iza zatvorenih vrata Dejvida Holmsa, zvaničnika američke ambasade u Kijevu, navodi Rojters.

Holms je posvedočio da je čuo delove razgovora predsednika SAD-a Trampa i američkog ambasadora pri Evropskoj uniji Gordona Sondlenda u kom se, kako navodi Holms, Tramp interesovao za spremnost Ukrajine da sprovede istragu o Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru – koji je bio član Upravnog odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Telefonski razgovor dogodio se dan posle telefonske konverzacije američkog i ukrajinskog predsednika – centralne tačke istrage o opozivu Donalda Trampa.

“Dakle, sprovešće istragu?”, bilo je pitanje koje je, prema tvrdnjama svedoka Dejvida Holmsa, Donald Tramp uputio Gordonu Sondlendu, aludirajući na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

“Učiniće to”, odgovorio je Sondlend, naveo je Holms – dodajući da je ukrajinski predsednik spreman da učini sve što se od njega bude zatražilo.

Svedočenje Dejvida Holmsa, pomoćnika američkog diplomate Vilijama Tejlora koji je u sredu bio na javnom pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, direktnije povezuje Trampa sa kampanjom pritisaka na Ukrajinu da se podrobnije istraži porodica Bajden – predvođena predsednikovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem.

Holmsova izjava suprotstavljena je svedočenju koje je Gordon Sondlend dao pod zakletvom – u kome nije pominjao telefonski razgovor sa Trampom, koji je prema tvrdnjama američkog diplomate Holmsa, održan 26. jula 2019.

Sondlend, koji je već jednom preinačio svoju izjavu, u istrazi o opozivu američkog predsednika javno će svedočiti 20. novembra. Istog dana u Predstavničkom domu Kongresa će javno govoriti i zamenica ministra odbrane Lora Kuper i zamenik državnog sekretara Dejvid Hejl.

Dan pre, 19. novembra, na istom mestu će se naći i Aleksander Vindman, zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost sigurnost, Dženifer Vilijams, pomoćnica potpredsednika Majka Pensa, bivši specijalni izaslanik u Ukrajini Kurt Volker i zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Tim Morison.

Bivša zvaničnica Saveta za nacionalnu bezbednost Fiona Hil svoj iskaz će dati 21. novembra.

XS
SM
MD
LG