Linkovi

Dok talibani preuzimaju kontrolu, guverneri SAD nude utočište Avganistancima


Arhiva - Marinac sprovodi službenicu Stejt dipartmenta koja nosi dete ka mestu za evakuaciju, na aerodromu u Kabulu, Avganistan, 15. avgusta 2021.
Arhiva - Marinac sprovodi službenicu Stejt dipartmenta koja nosi dete ka mestu za evakuaciju, na aerodromu u Kabulu, Avganistan, 15. avgusta 2021.

Sve veći broj guvernera američkih država kaže da će pomoći pri ponovnom naseljavanju avganistanskih izbeglica u njihove države nakon brzog talibanskog zauzimanja Avganistana koje je šokiralo zapadne zemlje i dovelo ih do toga da pokušavaju da evakuišu svoje ambasadore i saveznike.

Najmanje 10 guvernera ponudilo je podršku ove nedelje dok je Pentagon nastojao da obezbedi privremeni prostor za do 22.000 avganistanskih saveznika u Sjedinjenim Državama. Prvih 2.000 Avganistanaca od ponedeljka je smešteno u vojnu bazu Fort Li u Virdžiniji, a očekuje se da će hiljade izbeglica u narednim nedeljama stići u baze u Teksasu i Viskonsinu.

"Haotične i srceparajuće scene iz Avganistana u poslednjih nekoliko dana... rezultat su žurnog i neodgovornog povlačenja", rekao je republikanski guverner Merilenda Lari Hogan. "Mnogi od ovih avganistanskih građana, naših saveznika, hrabro su rizikovali svoje živote godinama pružajući neprocenjivu podršku našim naporima kao prevodioci i pomoćno osoblje, a mi imamo moralnu obavezu da im pomognemo".

Do sada su Kalifornija, Džordžija, Ajova, Merilend, Masačusets, Južna Karolina, Juta, Vermont, Virdžinija i Viskonsin ponudile utočište ili izrazile spremnost da prime izbeglice. Guverner Guama, američke teritorije, takođe je ponudio smeštaj evakuisanih.

Humanitarne organizacije procenjuju da se skoro 80.000 afganistanskih saveznika i njihovih porodica prijavilo za posebne imigrantske vize (SIV) u SAD, program koji je vlada uspostavila kako bi ubrzala proces preseljenja avganistanskih saveznika.

"Više od 70.000... učestvovalo je u programu SIV od 2005. Naša vojska je uradila izvanredan posao podržavajući ove napore", rekao je Geri Rejd, direktor Krizne grupe za Avganistan Sekretarijata za odbranu.

Avganistanski saveznici su generalno ljudi koji su pomogli američkim ratnim naporima delujući kao vojni prevodioci za vojne, kulturni vodiči ili izvori informacija.

Međunarodni komitet za spasavanje procenjuje da je više od 300.000 Avganistanaca pomoglo američkoj misiji tokom dve decenije, iako će se daleko manje kvalifikovati za zaštitu izbeglica u SAD.

"Viskonsin je spreman"

"Bili smo u kontaktu sa federalnim partnerima u vezi sa naporima za preseljenje Avganistanaca koji traže utočište u Fort MekKoju", rekao je u zvaničnom saopštenju guverner Viskonsina Toni Evers. "Kako doznajemo iz dodatnih informacija, Viskonsin je spreman da pomogne ovim naporima i da pomogne pojedincima koji su služili našoj zemlji i koji sada traže utočište."

Talibani su obećali mirnu tranziciju vlasti bez odmazde protiv bivših vojnika ili vladinih zvaničnika, iako je Rojters u sredu izvestio da su najmanje tri antitalibanska demonstranta ubijena na protestima u Džalalabadu nakon što su pripadnici talibana otvorili vatru.

Budući da je malo verovatno da će SAD uspeti da primi toliko izbeglica u zgusnutom vremenskom okviru, predsednik Džo Bajden obratio se za pomoć drugim zemljama.

Kanada je prošle nedelje najavila da će preseliti približno 20.000 izbeglica. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da prihvati avganistanske izbeglice.

"Svet gleda. Ne možemo i ne smemo napustiti narod Avganistana", rekao je on.

Hiljade dnevno

Nakon što je američka vojska u ponedjeljak obezbedila međunarodni aerodrom u Kabulu, Pentagon je pojačao napore u evakuaciji i sada procjenjuje da može da iz Avganistana odvede dnevno između 5.000 i 9.000 ljudi.

Užurbane evakuacije usledile su pre nego što se očekivalo, usled raspada avganistanske vlade, jer su talibanske snage preplavile zemlju ohrabrene povačenjem američkih trupa. Naišavši na mali otpor avganistanske vojske, talibani su za nekoliko dana povratili glavni grad Avganistana Kabul, uprkos prethodnim predviđanjima zvaničnika nacionalne bezbednosti da bi to moglo potrajati mesecima.

U obraćanju naciji u ponedeljak, Bajden je rekao da velike evakuacije nisu počele ranije jer avganistanska vlada nije htela da podstakne "krizu poverenja" u sposobnost avganistanske vojske da se bori protiv talibana.

"Američke trupe ne mogu i ne treba da se bore u ratu i ginu u ratu u kojem avganistanske snage nisu voljne da se bore za sebe", rekao je Bajden. "Dali smo im svaku priliku da sami odrede svoju budućnost. Nismo mogli da im pružimo volju da se bore za tu budućnost".

U izveštaju su korišće neke informacije Rojtersa.

XS
SM
MD
LG