Linkovi

Novinarke: Talibani nam brane da radimo za državne medije


Radio voditeljkla Šukria Vali čita vesti na radio stanici Merman u Kandaharu 29. septembra 2020.

Najmanje dve novinarke koje rade za državne medije u Avganistanu kažu da im talibani ne dozvoljavaju da rade. Od kako su ušli u Kabul prošle nedelje, talibani su preuzeli kontrolu nad vladinim agencijama, uključujući i državne medije.

Kada su novinari nacionalne Radio Televizije Avganistana (RTA) došli na posao, nekim ženama je rečeno da ne mogu da uđu u zgradu.

U video snimku koji je objavila na internetu, voditeljka RTA Šabnam Kan Davran ispričala je kako je njenim kolegama, muškarcima, dozvoljeno da uđu u zgradu - ali njoj nije.

“Nije mi dozvoljeno iako sam imala propusnicu. Kolege sa propusnicama su mogle da uđu u zgradu, ali meni je rečeno da ne mogu da nastavim da radim jer se sistem promenio", priča Davran, koja se šest godina bavi novinarstvom.

Druga voditeljka RTA, Kadija Amin, izjavila je za privatnu televiziju TOLONjuz da joj u utorak nije dozvoljeno da uđe u svoju kancelariju a da neke druge kolege kasnije takođe nisu mogle da uđu u zgradu. Amin kaže da je razgovarala sa novim direktorom, koga su imenovali talibani, koji im je rekao da će grupa uskoro doneti odluku o tome da li mogu da rade. Dodala je da su talibani promenili programe RTA i da "nema žena voditelja"

Jedna novinarka koja je radila za RTA kaže da je zabrinuta za bivše koleginice. "Nažalost, vraćamo se u eru Talibana. Veoma sam zabrinuta za bezbednost svojih koleginica", izjavila je za Glas Amerike novinarka koja je želela da ostane anonimna.

Na prvoj konferenciji za medije od kad su ponovo preuzeli vlast, Talibani su rekli da će poštovati ženska prava u skladu sa šerijatskim, odnosno islamskim zakonom. Portparol grupe rekao je da će mediji nastaviti da slobodno izveštavaju sve dok budu pravedni i promovišu nacionalno jedinstvo.

Ali mnogi novinari i organizacije za medijska prava su zabrinuti. Nemački javni servis Dojče Vele (DW) javio je da su talibanski borci ove nedelje ubili rođaka jednog od njihovih novinara, dok su tražili reportera.

Ubistvo je "nezamislivo tragično i svedoči o ozbiljnoj opasnosti u kojoj su se našli svi naši zaposleni i njihove porodice u Avganistanu", izjavio je direktor Dojče Velea Peter Limburg u četvrtak uveče, prenosi agencija Rojters.

Talibani nisu javno komentarisali napad na novinara DW-a niti vesti da se ženama ne dozvoljava da rade za državne medije. Prethodno su saopštili da novinari imaju slobodu da rade za privatne medije ali da će oni upravljati državnim medijima.

Promena programa

RTA ima desetine radio i TV kanala i emituje se u Kabulu i 32 pokrajine. Međutim, kada su Talibani preuzeli vlast, promenili su imena stanica u Shariat Ghag (Glas šerijata) - što je ime jedine radio stanice koja je postojala za vreme vladavine te grupe 1990-ih.

Jedan novinar, frilenser, u Helmandu izjavio je za Glas Amerike da su Talibani zamenili lokalni RTA kanal radiom "Glas šerijata" i da stanica uglavnom "pokriva vest i aktivnosti talibana."

Takođe je izjavio da su Talibani rekli radnicima državne pokrajinske stanice da "emituju program na osnovu njihovih uputstava."

Stanica više nema ženske prezentere niti glasove, izjavio je novinar koji takođe nije želeo da bude imenovan iz straha za svoju bezbednost.

Novinarke u privatnim stanicama nastavile su sa radom. U utorak, voditeljka medija TOLONjuz intervjuisala je jednog talibanskog zvaničnika - što mnogi smatraju događajem bez presedana.

Generalna direktorka UNESKO Odri Azulej u petak je pozvala na zaštitu bezbednosti novinara i prava na slobodu izražavanja u Avganistanu.

Niko ne bi trebalo da se plaši da kaže šta misli u ovom kritičnom trenutku, a posebno je važno da bezbednost svih novinara, uključujući i žene, bude garantovana", saopštila je Azulej.

UNESKO dodaje da napredak koji je ostvaren u proteklih 20 godina "ne sme da bude poništen" i da se posebno ženama u novinarstvu mora dozvoliti da nastave svoj ključni rad."

​Tekst avganistanske divizije Glasa Amerike

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG