Linkovi

Ministri NATO dogovorili da se fokusiraju na bezbednu evakuaciju iz Avganistana


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg drži onlajn konferenc za štampu nakon ministarskog video sastanka o razvoju situacije u Avganistanu, u sedištu NATO u Briselu, Belgija, 20. avgusta 2021.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg drži onlajn konferenc za štampu nakon ministarskog video sastanka o razvoju situacije u Avganistanu, u sedištu NATO u Briselu, Belgija, 20. avgusta 2021.

Ministri spoljnih poslova NATO, koji su se sastali u petak kako bi razgovarali o situaciji u Afganistanu, složili su se da im je neposredni prioritet sigurna evakuacija građana zemalja članica Alijanse i ugroženih Afganistanaca iz zemlje.

Ministri inostranih poslova iz 30-članog saveza virtuelno i lično u Briselu razgovarali su o brzom preuzimanju Avganistana od strane talibana ranije ove nedelje.

Ministri su izdali zajedničko saopštenje u kojem su izrazili prioritet u vezi sa evakuacijom i koordinirali napore da se iz zemlje izvuku njihovi državljani i ključno lokalno osoblje, posebno oni koji su pomagali naporima NATO u Avganistanu.

U saopštenju, ministri inostranih poslova pozvali su "one koji su na funkcijama vlasti u Avganistanu da poštuju i olakšaju njihov bezbedan i uredan odlazak, uključujući i preko međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu".

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je od talibanskog zauzimanja, oko 800 civilnih pripadnika NATO radilo neprekidno na održavanju operacija na aerodromu u Kabulu omogućavajući hiljadama ljudi da odu.

Ministri spoljnih poslova NATO takođe su upozorili talibane da prekinu nasilje u celoj zemlji.

"Oči sveta su uprte u Avganistan... Talibani moraju da okončaju nasilje u celoj zemlji i da podrže osnovna prava svih građana Avganistana - muškaraca, žena i dece", rekao je Stoltenberg novinarima.

Ponavljajući izjavu NATO, Stoltenberg je rekao da očekuje da će talibani ispoštovati obaveze kako bi osigurali da Avganistan ponovo ne postane utočište za međunarodni terorizam.

Stoltenberg je rekao da su godine prisustva NATO, uz podršku čitave međunarodne zajednice, "omogućilo Avganistancima da ostvare društveni, ekonomski i politički napredak bez presedana. Svaka avganistanska vlada koja pokuša da poništi ovaj napredak rizikuje međunarodnu izolaciju".

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG