Linkovi

Nemačka vojska rešila problem sa pivom u Avganistanu


ARHIVA - Nemački vojnik ispod nacionalne zastave, u Berlinu, 14. septembra 2006. (Foto: Reiters/Fabrizio Bensch)
ARHIVA - Nemački vojnik ispod nacionalne zastave, u Berlinu, 14. septembra 2006. (Foto: Reiters/Fabrizio Bensch)

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da je primorano da se suoči sa neočekivanim problemom u vezi sa njihovim trupama u Avganistanu - viškom piva.

Na brifingu za vesti u Berlinu u ponedeljak, portparolka Ministarstva odbrane Kristina Rauci objasnila je da je nemačkim trupama u Avganistanu bilo dozvoljeno da konzumiraju alkohol povremeno i u ograničenim količinama. Vojnicima su dnevno bile dozvoljene dve limenke piva - ili ekvivalent u ostalim pićima.

Međutim, nemački komandant oružanih snaga u Avganistanu, pozivajući se na visok nivo neprijateljske pretnje, zabranio je svaku konzumaciju alkohola. Rauci je rekla da je to stvorilo problem nemačkoj vojsci, jer je u toj zemlji već postojala velika količina alkohola za vojnike.

Ona je rekla da je prema sporazumu o stacioniranju između Nemačke i Avganistana zabranjen uvoz alkohola u zemlju, sa izuzetkom kampa Marmal, nemačke baze u Avganistanu. Alkohol se ne može prodavati u Avganistanu zbog lokalnih verskih ograničenja, niti uništavati iz ekoloških razloga.

Rauci je rekla da je vojska morala da angažuje civilnog kontraktora da iz zemlje iznese 22.600 litara alkohola - uključujući skoro 60.000 limenki piva - uoči povlačenja nemačkih trupa iz Avganistana, pošto se NATO misija u toj zemlji završava u narednim mesecima .

Nemačka vojska je rekla da će dobavljač prodati pivo negde drugde, što bi trebalo da pokrije troškove njegovog transporta iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG