Linkovi

Blinken: SAD uz Ukrajinu protiv "bezobzirnih" poteza Rusije


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i američki državni sekretar Entoni Blinken tokom susreta u Kijevu, 6. maj 2021. (Foto: Rojters).

Američki državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak je rekao da bi Vašington mogao da poveća bezbednosnu pomoć Ukrajini posle, kako je naveo, "bezobzirnih i agresivnih" poteza Rusije tokom grupisanja trupa blizu ukrajinske granice.

Blinken je tokom posete Kijevu, čiji cilj je bio da iskaže podršku Ukrajini, rekao da je Rusija ostavila značajan broj trupa i opreme blizu granice uprkos tome što je najavila povlačenje nakon spora koji je alarmirao Zapad.

Takođe je dodao da predsednik Džo Bajden želi da poseti Ukrajinu i da se sastane sa predsedniko Volodimirom Zelenskim, ali nije izneo detalje o eventualnoj poseti niti o aspiracijama te zemlje da postane članica NATO-a.

"Svesni smo da je Rusija povukla neke snage sa ukrajinske granice, ali vidimo da je ostao značajan broj trupa i opreme. Veoma pomno pratimo situaciju. I gospodine predsedniče, mogu da vam kažem da smo snažno uz vas, kao i naši partneri. Čuo sam isto kada sam posetio NATO pre par nedelja i očekujemo od Rusije da obustavi bezobzirne i agresivne akcije", rekao je visoki američki zvaničnik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

Naglasio je i da Vašington "aktivno razmatra dodatno jačanje bezbednosne saradnje i pomoći", ali nije govorio o detaljima.

Zelenski je rekao da je Rusija povukla samo oko 3.500 od desetina hiljada pripadnika svojih snaga koje je rasporedila na Krimu, koji je anektirala 2014. godine.

"Možda postoji pretnja. Niko ne želi ta iznenađenja", poručio je ukrajinski predsednik.

Zvaničnici SAD i EU su procenili da je otkprilike 150 hiljada ruskih vojnika bilo raspoređeno duž granice sa Ukrajinom i na Krimu.

XS
SM
MD
LG