Linkovi

Republikancima većina u Predstavničkom domu Kongresa


Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Susan Walsh)

Republikanska stranka preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa - čime se delimično vratila na vlast u Sjedinjenim Državama.

Više od nedelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su obezbedili 218 mesta – koliko je bilo potrebno za prevlast u tom telu američke zakonodavne vlasti.

Za sada nije poznato koliku su većinu republikanci osvojili u donjem domu Kongresa - jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za ishod izbora.

Prevlast u donjem domu Kongresa republikancima će omogućiti da utiču na agendu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i pokreću procese u čijem bi se središtu mogli naći on, ili članovi njegove porodice.

Međutim, kako izveštava agencija Asošijeted pres, verovatna tesna republikanska većina predstavljaće izazov za republikanske lidere i i njihove sposobnosti da vode Predstavnički dom.

Očekuje se da bi predsedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti – uprkos tome što je, za sada, neizvesna podrška dela konzervativnijih republikanaca.

"Amerikanci su spremni za novi smer, a republikanci u Predstavničkom domu za postizanje rezultata”, napisao je Mekarti po objavi o uspehu republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa

Predsednik Džo Bajden čestitao je Mekartiju, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u Predstavničkom domu.

"Građani traže od nas da radimo za njih. Sarađivaću sa bilo kim, republikancem ili demokratom - koji sa mnom želi da radi na ispostavi rezultata", poručio je Bajden u saopštenju Bele kuće.

AP procenjuje da bi republikanci mogli osvojiti najtanju većina jedne stranke na američkim izborima u 21. veku – koja se može porediti sa slučajem iz 2001. kada je ta partija ostvarila većinu od svega devet mesta.

Odnos snaga bio je 221-212 u korist republikanaca, ne računajući dva nezavisna člana tadašnjeg Kongresa.

Učinak republikanaca u nesladu sa prognozama

Rezultat republikanaca ne odgovara predviđanjima o njihovoj velikoj pobedi na izborima održanim na polovini mandata američke administracije, ili takozvanom crvenom talasu – čija su osnova bili ekonomski izazovi širom zemlje i smanjena popularnost predsednika Bajdena.

Asošijeted pres piše da su demokrate, umesto toga, iskazale iznenađujuću otpornost.

Tesna razlika u izbornim rezultatima uticala je na preispitivanje politike koju vode republikanci, ali i pitanja o tome šta je pošlo naopako. Deo članstva je za lošiji ishod od očekivanog okrivio Donalda Trampa.

Bivši predsednik, koji je u utorak najavio predsedničku kandidaturu, podržavao je kandidate koji su dovodili u pitanje rezultate predsedničkih izbora koje je izgubio, ili su nastojali da umanje posledice nasilnog upada u zdanje Kongresa u danu potvrde izborne pobede aktuelnog predsednika.

(Ne)uspeh, ali i nezanemarljiva moć

Ipak, uprkos neočekivanom rezultatu stranka će imati nezanemarljivu moć. U Predstavničkom domu će preuzeti kontrolu nad ključnim odborima, dajući im mogućnost da oblikuju zakone i pokrenu istrage o Bajdenu, njegovoj porodici i administraciji.

Već duže vreme među republikancima postoji interesovanje za istragom poslovanja predsednikovog sina Hantera u inostranstvu. Takođe, najkonzervativniji iz redova republikanaca, govorili su o mogućnostima opoziva aktuelnog predsednika – iako su izgledi za to veoma mali, imajući u vidu tesnu većinu.

Moguć zakonodavni haos

Zakoni koje predlaže Predstavničkim dom u Senatu bi se mogli suočiti sa odbacivanjem u Senatu, gornjem domu Kongresa, u kom je poznato da su demokrate osvojile većinu glasova.

Tesna većina u Predstavničkom domu, piše AP, mogla bi značiti i svojevrsni zakonodavni haos. Takvo stanje stvari pojedincima u tom telu mogle bi dati veću moć da utiču na ono što se dešava u tom telu.

Asošijeted pres predviđa da bi to moglo dovesti do nezgodnih okolnosti za republikanske lidere, u njihovim nastojanjima da obezbede podršku za mere koje je potrebno usvojiti, poput omogućavanja finansiranja vlade ili povećanja gornje granice duga.

Nemogućnost republikanaca da ostvare bolji rezultat, a trebalo im je ukupno pet mesta da bi obezbedili stabilnu većinu, posebno je bio iznenađujući - jer je stranka u izbore ušla koristeći se kongresnim mapama čiji su autori republikanci, izveštava AP.

Takođe, ta agencija primećuje da je istorija, u slučaju nedavnih izboram bila na njihovoj strani – pošto partija koja kontroliše Belu kuću u Kongresu gubi znatan broj glasova na izborima održanim na polovini mandata aktuelne administracije.

Suprotno republikanskim očekivanjima, rezultati izbora pokazuju, da američki predsednik nije u potpunosti snosio odgovornost za inflaciju, koja je u Americi prevazišla četrdesetogodišnji rekord.

AP izveštava i da se skoro polovina birača izjasnila da su znatna poskupljenja širom Amerike izazvana faktorima van njegove kontrole.

Agencija procenjuje i da su demokrate verovatno imale koristi od nezadovoljstva zbog toga što je Vrhovni sud, u junu, poništio važnu sudsku odluku Ro protiv Vejda, koja je bila temelj federalnog ustavnog prava žena u SAD-u na abortus.

XS
SM
MD
LG