Linkovi

SAD uverene u integritet izbora na sredini predsedničkog mandata


Prebrojani glasački listići za različite oblasti su izloženi na sajmu okruga Flethed u Kalispelu, u Montani, 9. novembra 2022.
Prebrojani glasački listići za različite oblasti su izloženi na sajmu okruga Flethed u Kalispelu, u Montani, 9. novembra 2022.

Dan posle zatvaranja birališta na izborima u Sjedinjenim Državama, vladina agencija zadužena za vođenje bezbednosnih napora na izborima izrazila je uverenje da je svaki glas tačno prebrojan.

"Nismo videli nikakve dokaze da je bilo koji sistem glasanja izbrisao ili izgubio glasove, promenio glasove ili bio na bilo koji način kompromitovan u bilo kojoj trci u zemlji", rekla je Džen Isterli, direktorka Agencije za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA), u saopštenju od srede.

"Svi možemo da imamo poverenja u bezbednost, sigurnost i integritet naših izbora", dodala je ona.

Procena je potvrdila mišljenje koje je izrazilo više zvaničnika CISA-e tokom brifinga za novinare na dan izbora da "nema konkretnih ili verodostojnih pretnji koje bi poremetile izbornu infrastrukturu".

CISA je potvrdila da su neke države bile podvrgnute DDoS napadima uskraćivanja onlajn usluga, u kojima su serveri bombardovani mnogobrojnim posetama, što je dovelo do gašenja veb lokacija koje su se našle na meti.

Ali drugi visoki zvaničnik CISA-e, koji je razgovarao sa novinarima kasno u utorak pod uslovom da bude anoniman, umanjio je značaj napada, napominjući da oni nisu uticali na sisteme koje birači koriste za glasanje ili koji se koriste za prebrojavanje glasačkih listića.

"Oni vebsajtovi koji su bili pogođeni su relativno brzo obnovljeni", rekao je zvaničnik, dodajući:

"Nismo videli nikakve dokaze koji sugerišu da su to deo široko rasprostranjene koordinisane kampanje".

Ruska hakerska grupa brzo je preuzela odgovornost za jedan takav napad, na javne vebsajtove države Misisipi, uključujući one sa informacijama o izborima, iako su državni zvaničnici i CISA rekli da je prerano za utvrđivanje pripisivanja odgovornosti.

Učenje iz iskustva prošlih izbora

Uoči glasanja u utorak, postojala je zabrinutost da bi ključni američki protivnici mogli da pokušaju da poremete izbore kombinacijom sajber napada hakovanem i ransomver napadima, oponašajući taktike poput onih koje su koristile Rusija i Iran uoči predsedničkih izbora u SAD 2020.

Međutim, američki zvaničnici su izrazili uverenje da će se godine priprema i koordinacije sa federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima isplatiti i sprečiti bilo kakve napade da ometaju glasanje.

"Uzeli smo ono što smo naučili na izborima 2018. i 2020. da bismo primenili na kongresne izbore 2022", rekao je portparol Grupe za izbornu bezbednost Agencije za nacionalnu bezbednost za Glas Amerike.

"Naši partneri imaju neklasifikovane sobe za četovanje sa državnim i lokalnim entitetima", rekao je portparol. "Ako dobiju informacije koje bi mogle biti dragocene za odbranu cele vlade, mi smo u mogućnosti da se osvrnemo na te savete u stranom prostoru kako bismo mogli da vratimo informacije kako bismo ojačali otpornost i pomogli im da ublaže probleme".

A u danima pre izbora, kompanije za sajber bezbednost kao što je Trelik saopštile su Glasu Amerike da su zlonamerni sajber akteri izgleda više fokusirani na tehnološke i zdravstvene kompanije nego na izbornu infrastrukturu.

Prema početnom prebrojavanju izbornog projekta Sjedinjenih Država, oko 115 miliona Amerikanaca je glasalo na nacionalnim izborima u utorak, a neke države prihvataju glasačke listiće poštom još nedelju dana.

Neispravnosti opreme

Neki kvarovi sa opremom za glasanje u utorak u Arizoni i Nju Džersiju takođe su izazvali glasine i navode o pokušajima nameštanja izbora, ali su državni zvaničnici i CISA odbacili takav govor kao "potpuno netačan".

"Da budemo vrlo jasni, nemamo naznaka zloupotrebe ili zlonamerne aktivnosti", rekao je drugi visoki zvaničnik CISA-e.

"To je tehnički problem... i oni su ga rešili".

Međutim, posledice problema sa glasačkom mašinom, koje na kraju nisu sprečile birače da glasaju, naglašavaju izazov sa kojim se suočavaju izborni zvaničnici. Pošto se bitka za odbranu izbornih sistema od upada i mešanja privodi kraju, oni sada moraju da pobede u borbi protiv dezinformacija.

"Skloni smo da smatramo da je izborni dan najveći događaj za dezinformacije. Ali u prethodna dva izborna ciklusa, najproblematičniji narativi imaju tendenciju da se primete u danima posle izbora - posebno ako se prebrojavanje glasova proteže na period od nekoliko dana ili nedeljama", rekao je za Glas Amerike Bret Šafer, viši saradnik u Vašingtonskoj Alijansi za obezbeđenje demokratije.

Državni izborni zvaničnici već sada upozoravaju da će strpljenje biti ključno.

"Nemojte postati žrtva lažnih informacija", navodi se u saopštenju Nacionalne asocijacije državnih izbornih direktora u utorak rano, ističući da će biti potrebni "dani i nedelje" da se završi prebrojavanje svih glasova.

"Iako su mediji već proglasili mnoge pobednike i poražene, ovi rezultati nisu zvanični", navodi se u saopštenju.

"Brojevi i margine će se menjati kako izborni zvaničnici budu poštovali svoje državne zakone".

Dok zvaničnici i stručnjaci kažu da su veliki deo dezinformacija u vezi sa izborima, do sada, generisali Amerikanci, CISA i FBI upozoravaju da je verovatno da će takve narative sakupiti i pojačati ključni protivnici kao što su Rusija, Kina i Iran.

Te tri zemlje će "iskoristiti neku vrstu narativa o integritetu izbora koji se pojavljuju u američkom ekosistemu", rekao je novinarima prošlog meseca visoki zvaničnik FBI-a.

"To smo već videli, konkretno iz Rusije".

Samo, izgleda da Rusija i Kina nisu bile tako aktivne kao što se očekivalo.

"Naši analitičari su uglavnom iznenađeni koliko su stvari bile tihe na frontu sa stranim protivnikom - barem onim kog možemo da pratimo u otvorenom prostoru", rekao je Šafer.

"Ali opet, rano je. Ako postoje stvari koje idu postrance, možda ćemo videti više od njih".

Drugi analitičari upozoravaju da strani protivnici možda jednostavno čekaju svoje vreme.

"Strani akteri zlonamernog uticaja verovatno procenjuju uspeh svojih pokušaja uticaja, mereći koji su narativi bili uspešniji i kako je (ako je uopšte) delovao na njihov uticaj na ishod izbora", rekao je Glasu Amerike putem imejla Brajan Liston, viši analitičar obaveštajnih službi za pretnje u Insikt grup recorded fjučer.

"Ova evaluacija se onda može koristiti za podršku budućim operacijama uticaja", dodao je on.

XS
SM
MD
LG