Linkovi

Kampanje širenja dezinformacija se nastavljaju i posle izbora


Glasačke kutije u okrugu Marikopa u Arizoni, 5. novembra 2022.
Glasačke kutije u okrugu Marikopa u Arizoni, 5. novembra 2022.

Izborni zvaničnici širom Sjedinjenih Država tokom izbornog dana su pokušavali da zaustave domaće, pretežno stranačke pokušaje da izolovane slučajeve kvarova na mašinama za brojanje glasova prikažu kao dokaz veće zavere na kongresnim izborima 2022.

Upozorenja o mogućnostima nameštenih izbora cirkulišu već nedeljama na vebsajtima i platformama za društvene medije koje koriste pretežno konzervativci i pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, od kojih mnogi i dalje veruju da su izbori 2020. ukradeni - uprkos nedostatku dokaza.

Te tvrdnje su ponovo oživele u ranoj fazi glasanja u utorak, nakon što su zvaničnici u Nju Džersiju i Arizoni prijavili probleme sa nekim od mašina za skeniranje glasova.

"Pokušavamo da rešimo problem", objavio je Bil Gejts, predsednik borda supervizora okruga Marikopa u Arizoni na video snimku objavljenom na društvenim medijima, dodajući da iako problem utiče na oko 20% birališta u okrugu, postoje rezervni mehanizmi koji će omogućiti da se svi glasovi prebroje. Međutim, uprkos naporima Gejtsa i zvaničnika okruga Marikopa da komuniciraju sa biračima, tvrdnje o manipulacijama su se brzo proširile.

"Ljudi treba da budu uhapšeni zbog onoga što se događa u okrugu Marikopa. To je kriminalno", napisao je na Tviteru Čarli Kirk, osnivač konzervativne aktivističke organizacije mladih "Prekretnica SAD" (Turning Point USA).

Partnerstvo za integritet izbora, koalicija istraživača koja se fokusira na bezbednost izbora, saopštila je da je primetila više od 40.000 tvitova o problemima u Arizoni u roku od dva sata posle prvog prijavljenog kvara.

Video snimci dugih redova u okrugu takođe su se pojavili na internetu, a na nekima su birači iskazivali frustracije i prezir prema izbornim zvaničnicima dok su pokušavali da objasne razloge za kašnjenje. U roku od nekoliko sati, sam Tramp se uključio u polemiku.

"Dešavaju se neke loše stvari", rekao je bivši predsednik komentarišući kvarove u okrugu Marikopa, u video snimku koji je objavljen na njegovoj društvenoj mreži "Istina". "Žele da vas odlaganjima spreče da glasate. To je veoma nepravedno."

U drugoj objavi, Tramp je pozvao pristalice: "Protestujte, protestujte, protestujte!" nakon što je izneo tvrdnju da postoje rasprostranjeni problemi u Detroitu u Mičigenu.

Izborni zvaničnici iz okruga Marikopa i drugih delova zemlje su brzo odgovorili.

"To nije istina", napisala je na svom Tviter nalogu Džoselin Benson, državna sekretarka Mičigena. "Molim vas ne širite laži da biste podstakli političko nasilje u našoj državi. Ili bilo gde drugde."

Američka Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture (CISA), zadužena da pomogne u praćenju bezbednosti izbora, takođe je odbacila optužbe nazivajući ih "potpuno netačnim."

"Nemamo nikakve nagoveštaje zloćudnih aktivnosti", izjavio je visoki zvaničnik CISA novinarima u utorak uveče. "U okrugu Marikopa se dogodio tehnički problem, i oni su ga rešili."

CISA je takođe u utorak kasno uveče saopštila da nema nagoveštaja značajnih ili kredibilnih sajbernapada stranih protivnika na sisteme, koji bi mogli da promene izborne rezultate.

Međutim, visoki zvaničnik je izrazio žaljenje zbog gneva prema nekim izbornim zvaničnicima u Arizoni i drugim delovima, rekavši da je to "zaista neprihvatljivo."

"Jedan od mojih strahova je da će to podstaći nasilje", rekao je taj zvaničnik. "Svi moramo da radimo zajedno da se postaramo da izborni zvaničnici, javni službenici, mogu da obavljaju svoj posao, a da ne budu maltretirani ili im se preti nasiljem."

Zvaničnici i posmatrači kažu da, na sreću, nije bilo mnogo izveštaja o nasilju u utorak. Neke posmatračke grupe kažu da su se dogodili izolovani slučajevi zastrašivanja birača ili posmatrača, u Teksasu i Pensilvaniji. Zvaničnici su takođe zaključili da motiv pretnje bombom u Luizijani, zbog koje je zatvoreno jedno glasačko mesto, nije bio povezan sa izborima.

Međutim, u nedeljama i mesecima pre glasanja u utorak, zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost upozoravali su da bi domaće tenzije i nezadovoljstva mogli da dovedu do napada na izbornu infrastrukturu i zvaničnike.

Zvaničnici brojnih američkih bezbednosnih agencija i agencija za sprovođenje zakona upozorili su da bi pretnja nasiljem mogla da poraste posle izbora, kako se kampanje dezinformacija budu usmeravale na izborne rezultate.

Nestranačka organizacija Zajednički cilj (Common Cause) saopštila je da je označila više od deset, kako navodi, tvitova istaknutih ličnosti koji prenose dezinformacije, ali da Tviter nije učinio mnogo da spreči njihovo širenje.

"Posle kašnjenja od nekoliko sati, dobili smo odgovor da je svaki od tih tvitova nezavisno razmotren i da je za većinu utvrđeno da ne krše pravila platforme", kaže analitičarka za dezinformacije Ema Stajner.

Talas dezinformacija koji se video u utorak verovatno će rasti, kao što je često slučaj, narednih dana - upozoravaju eksperti. Stajner veruje da će se različiti narativi u jednom trenutku verovatno uliti u jednu centralnu priču o dokazima rasprostranjene prevare na dan izbora.

"Narednih dana, glavni narativi će se verovatno odnositi na probleme sa mašinama za elektronsko brojanje glasova i pokušaće da podriju poverenje u izbore", ističe ona.

Prema Partnerstvu za integritet izbora, Trampove objave o Arizoni i Mičigenu su brzo prešle na druge platforme, i prevedene su na španski, francuski, portugalski i mandarinski jezik.

Firma za sajber bezbednost Recorded Future koja je predvidela da će talas dezinformacija o tehnologiji glasanja početi da se širi počevši od izbornog dana, ističe da je značajno što veći deo tih pogrešnih informacija potiče od pojedinaca ili organizacija iz same Amerike.

U izjavi za Glas Amerike putem imejla, odeljenje za istraživanje pretnji organizacije Recorde Future, nazvano Insikt Group, navelo je da je vrlo moguće da će se broj lažnih tvrdnji o izbornoj prevari 8. novembra povećati u danima i nedeljama posle izbora.

"A vrlo je verovatno da će se taj narativ nastaviti i tokom izbornog ciklusa 2024."

Sumnje u pouzdanost američkog izbornog sistema postoje kod čak jedne trećine Amerikanaca, prema anketi organizacije YouGov koja je rađena u julu. Ako je suditi po izbornom danu, te sumnje neće lako biti raspršene, i verovatno će otvoriti mogućnosti za američke protivnike kao što su Rusija, Kina i Iran.

"Imajući u vidu ono što znamo o tim stranim akterima, ne bi bilo iznenađenje da mnogi od njih pokušaju da iskoriste neizvesnost ili neka sasvim normalna pitanja koja su deo svih izbora, i pokušaju da ih preuveličaju i prikažu kao nešto zlonamerno i sumnjivo", rekao je visoki zvaničnik CISA.

Anita Pauel, Ketrin Džipson, Masud Farivar i Kris Simkins učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG