Linkovi

Zgrada američkog Kongresa (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)

Izbori u SAD: Republikanci osvojili većinu u Predstavničkom domu

Na izborima na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena biralo se svih 435 članova Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 članova Senata, 36 od 50 guvernera, kao i drugi zvaničnici na nivou saveznih država.

Republikanska stranka osvojila je većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Više od nedelju dana nakon izbora održanih na polovini mandata aktuelne američke administracije – republikanci su obezbedili 218 mesta što im je omogućilo prevlast u tom telu američke zakonadavne vlasti. Demokrate su uspele da zadrže kontrolu nad Senatom. Demokratska stranka je na izborima premašila očekivanja, nakon što su partije na vlasti proteklih decenija obično gubile mjesta u Kongresu. Republikanci su očekivali takozvani "crveni talas", uglavnom zbog visoke inflacije i niskog rejtinga predsednika Džoa Bajdena, ali se to nije ostvarilo, iako su i dalje favoriti da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

00:53 17.11.2022

Republikancima većina u Predstavničkom domu

Republikanska stranka osvojila je većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Više od nedelju dana nakon izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije – republikanci su obezbedili 218 mesta što im je omogućilo prevlast u tom telu američke zakonodavne vlasti - koje se od izbora održanih 2018. godine nalazilo pod kontrolom demokrata.

Kako izveštava agencija Asošijeted pres time će konzervativna struja američke politike imati priliku da utiče na agendu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i pokrenuti procese u čijem bi se središtu mogli naći on, kao i članovi njegove porodice.

Tanka većina bi, međutim, mogla predstavljati i izazov za republikance i njihove sposobnosti da vode Predstavnički dom, izveštava AP. Za sada nije poznato koliku su većinu u donjem domu Kongresa republikanci osvojili - jer se i dalje broje glasove u ključnim državama za rezultate izbora.

Kevin Mekarti, koji će najverovatnije biti nominovan za predsedavajućeg Predstavničkim domom, sa kolegama republikancima
Kevin Mekarti, koji će najverovatnije biti nominovan za predsedavajućeg Predstavničkim domom, sa kolegama republikancima

20:31 16.11.2022

Mič Mekonel ponovo lider republikanaca u Senatu

Republikanci u Senatu, koji nisu uspeli da osvoje većinu na kongresnim izborima prošle nedelje, glasali su da Mič Mekonel ostane njihov lider. Protivkandidat Mekonelu bio je senator Rik Skot, koji je dobio 10 glasova. "Ne idem nikuda", rekao je posle glasanja, na pitanje da li razmišlja o tome da se povuče nakon što je oborio rekord pokojnog senatora Majka Mensfilda, demokrate iz Montane, kao lider sa najdužim stažom u istoriji Senata.

17:01 15.11.2022

Povratak uređenom demokratskom poretku?

Ekstremizam koji je dominirao političkim diskursom u Sjedinjenim Državama tokom većeg dela protekle dve godine je zamenjen nečim što podseća na tradicionalni demokratski poredak.

Post-izborni narativ se umesto toga koncentrisao na rezultate obe stranke na izbora. Republikanci su bili razočarani što se očekivane brojne pobede nisu ostvarile, dok se demokrate, koje su odahnule sa olakšanjem posle izbora, pripremaju za mogućnost tanke republikanske većine u Predstavničkom domu.

I bar za sada, ozbiljne pretnje demokratiji koje su se nazirale u danima uoči izbora - nasilje domaćih ekstremista, zastrašivanje birača i odbijanje republikanaca da poštuju rezultate izbora - nisu se realizovali na nekom masovnijem nivou.

16:56 15.11.2022

Jedno mjesto za kontrolu nad Predstavničkim domom

Republikanci su u utorak bili na korak od osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom u sledećem sazivu Kongresa koji stupa na dužnost u januaru.

Prema projekciji agencije Asošijeted pres, republikanci su već osvojili 217 od neophodnih 218 mesta, a demokrate 205, u donjem domu Kongresa koji broji 435 članova.

Još se broje glasovi u 13 izbornih trka, uglavnom u Kaliforniji, a u nekima od njih vode republikanski kandidati zbog čega se očekuje da republikanci osvoje većinu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG