Linkovi

Birači zabrinuti za integritet kongresnih izbora


Žena ostavlja glasački listić u okrugu Marikopa, u Finiksu, u Arizoni, 1. novembra 2022.
Žena ostavlja glasački listić u okrugu Marikopa, u Finiksu, u Arizoni, 1. novembra 2022.

Jedan od brojnih izazova koji prate ovogodišnje izbore za američki Kongres su lažni nalozi na društvenim mrežama, strani i domaći, koji pokušavaju da kod američkih birača izazovu uznemirenost i sumnje u integritet glasačkog sistema u SAD.

Tokom većeg dela 2022. godine, na lažnim nalozima na društvenim medijima, za koje se veruje da potiču iz Rusije - vladalo je zatišje, primećuje obaveštajni analitičar Brajan Liston, koji dodaje da se to promenilo u avgustu, kako su se približavali američki kongresni izbori. On kaže da je u to vreme uočeno da su počeli da se pojavljuju nalozi koji govore o izbornoj prevari, manipulisanju glasačkim listićima i sličnim stvarima, kao i da će demokrate pokušati da ukradu izbore.

Liston sarađuje sa mrežom istraživača, stručnjaka za sajber bezbednost, vladinih agencija i drugih koji prate društvene medije, veb stranice, državne medije i saopštenja agencija za sprovođenje zakona kako bi pratili koordinisane kampanje dezinformacija, koje potiču od američkih protivnika kao što su Rusija, Kina i Iran.

Sajtovi sa lažnim vestima organizacija povezanih sa tim vladama promovišu priče o Americi koje izazivaju podele i zatim takve priče promovišu lažne ličnosti na društvenim medijima, koje se pretvaraju da su Amerikanci. Ruski operativci, na primer, šire tvrdnje o tome da se glasačkom sistemu ne može verovati, kaže Liston, dodajući da kineski operativci, sa druge strane, ističu veliki broj objava na internetu u kojima se izražava zabrinutost oko integriteta kao dokaz da američka demokratija ne funkcioniše.

Koliko god da pričaju o negiranju izbora i prevari birača, i dalje sam zabrinut da bi možda ti nalozi na dan izbora pokušali da izazovu neku vrstu nasilja ili uznemiravanja biračkih radnika na biralištima i slično. Zato mi pratimo tu vrstu razgovora”, naglašava Liston.

U saveznoj državi Arizoni, na jugozapadu zemlje, matematičar Dilan Marfi zabrinut je zbog mogućih posledica dezinformacija na internetu na stvarni svet. On kaže da strani akteri mogu da šire dezinformacije i teorije zavere putem društvenih medija i da na neki način izazivaju sukobe među Amerikancima što se ne bi desilo bez njihovog uplitanja.

Novo je da smo uočili više direktnih akcija koje su rezultat teorija zavere, kao što su naoružani ljudi koji se pojavljuju kod glasačkih kutija ovde u Arizoni”, ističe Marfi.

Arizona je imala mnogo problema na predsedničkim izborima pre dve godine, sa republikanskim ponovnim prebrojavanjem glasova u okrugu Marikopa koji je na kraju potvrdio pobedu Džoa Bajdena. Mnoge pristalice Donalda Trampa i dalje govore da su izbori ukradeni, a među njima je i kandidatkinja republikanaca iz Arizone za guvernera Keri Lejk.

Izborni zvaničnici okruga Marikopa kažu da mašine za prebrojavanje glasačkih listića nisu povezane na internet. Oni strimuju uživo ubacivanje glasačkih listića u kutije i njihovo prebrojavanje.

Pored fizičkog obezbeđenja, imamo i obezbeđenje glasačkih listića i procesa, sa dvopartijskim odborima, posmatračima iz političkih partija i proverama tokom čitavog procesa kako bismo bili sigurni da je svaki glasački listić uzet u obzir i da se broje samo važeći listići”, kaže Megan Gilbertson iz odeljenja za sprovođenje izbora okruga Marikopa.

Glasačica iz Arizone Mirijam Mičel smatra da je u pitanju više od kontrole nad Kongresom.

Nekad pobeđujemo, nekad gubimo, a osećali smo da je trebalo da pobedimo, ali ipak pratimo demokratski proces. Obavljamo prenos vlasti kako treba. To je jedina stvar koja je sjajna u Americi, a to je naš demokratski proces. I toga treba da se držimo”, ističe Mičel.

U Arizoni je u toku prevremeno glasanje.

XS
SM
MD
LG