Linkovi

Donald Tramp objavio treću predsedničku kandidaturu


Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavljuje kandidaturu na skupu u Mar-a-Lagu na Floridi (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Bivši predsednik SAD Donald Tramp objavljuje kandidaturu na skupu u Mar-a-Lagu na Floridi (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da pokreće treću predsedničku kampanju, čime se odlučio na rani početak trke za republikansku nominaciju za izbore 2024. godine.

"Da bi Amerika bila ponovo velika i veličanstvena, večeras objavljujem kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država", rekao je Tramp pred stotinama pristalica, članovima kluba i medijima u sali u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi, gdje je stajao pored više od 30 američkih zastava i transparenata sa sloganom "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

"Kandidujem se zato što verujem da svet još nije video koliko ova zemlja može istinski da bude velelepna. Ponovo ćemo Ameriku staviti na prvo mesto", poručio je Tramp.

Tokom većeg dela govora izbegavao je da proziva određene ličnosti, što je radio tokom svojih prethodnih skupova, već je umesto toga kritikovao Bajdenov predsednički mandat i govorio o, kako smatra, svojim uspesima dok je bio predsednik.

"Pre dve godine smo bili velika nacija i uskoro ćemo to ponovo biti", rekao je Tramp.

Tramp ulazi u trku u trenutku političke ranjivosti. Nadao da će iskoristiti očekivane dobitke republikanaca na prošlonedeljnim izborima kao odskočnu dasku da osvoji nominaciju svoje stranke, tako što će obezbediti ranu podršku i potencijalne rivale držati podalje od trke, prenosi agencija Asošijeted pres.

Umesto toga, mnogi kandidati koje je podržao su izgubili, demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, dok su republikanci blizu samo tesne većine u Predstavničkom domu.

Tramp se zbog toga suočava sa kritikama pojedinih pristalica, koji kažu da je vreme da se republikanci okrenu budućnosti, dok je guverner Floride Ron Desantis rani favorit za predsedničku nominaciju.

Bivši predsednik je i dalje popularan među republikanskim biračima. Međutim, drugi republikanci - poput bivšeg potpredsednika Majka Pensa - takođe preduzimaju korake ka predsedničkoj kampanji, zbog čega će Tramp morati da se suoči sa konkurencijom.

Još jedna kampanja je izuzetan zaokret za bilo kog bivšeg predsednika, a posebno za onog koji je ušao u istoriju kao prvi koji je dva puta opozvan i čiji je mandat okončan tako što su njegove pristalice nasilno upale u američki Kapitol u smrtonosnom pokušaju da zaustave mirnu tranziciju vlasti 6. januara 2021. Samo jedan predsednik u istoriji SAD je biran na dva mandata koja nisu bila uzastopna -Grover Klivlend 1884. i 1892. godine.

Tramp se takođe suočava sa nizom intenziviranih krivičnih istraga, uključujući istragu Sekretarijata za pravosuđe o stotinama poverljivih dokumenata koji su otkriveni u kutijama i fiokama u njegovom klubu Mar-a-Lago. Takođe je predmet državne i federalne istrage zbog svojih pokušaja da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Saradnici i pristalice pozvali su Trampa da sačeka dok se ne završe kongresni izbori, a zatim i drugi krug izbora za Senat 6. decembra u Džordžiji, kako bi objavio svoje planove.

Tramp je pokušao da okrivi lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela za slabiji učinak Republikanske stranke, a Mekonelovi saveznici kritikovali su Rika Skota, senatora sa Floride koji je na čelu predizbornog odbora republikanaca u Senatu.

Međutim, Tramp je najviše kritikovan zbog podrške kandidatima u državama poput Pensilvanije i Arizone koji nisu bili privlačni glasačima na opštim izborima, jer su prihvatili njegove laži o izborima 2020. ili su imali čvrste stavove o pitanjima poput abortusa, koji nisu bili u skladu sa većinskim mišljenjem.

Dok Tramp ima podršku jedne od vodećih republikanskih članica Predstavničkog domu, Elise Stefanik, drugi su već napravili otklon od Trampa.

Na pitanje da li će podržati Trampa 2024. godine, republikanska senatorka Sintija Lumis iz Vajominga rekla je novinarima u ponedeljak: „Mislim da to nije pravo pitanje. Mislim da je pitanje ko je sadašnji lider Republikanske partije? Upitana ko je to, odgovorila je: „Ron Desantis".

Senator Mit Romni iz Jute, dugogodišnji Trampov kritičar, uporedio je Trampa sa bejzbol bacačem koji stalno gubi, nakon razočaravajućih rezultata republikanaca 2018, 2020. i sada 2022. godine.

„Izgubio je tri uzastopne utakmice. Ako želimo da počnemo da pobeđujemo, treba nam neko drugi na terenu. I imamo veoma jaku klupu koja može da izađe“, rekao je Romni. „Znam, postoje neki fanovi koji ga vole. Baš kao neki ostareli bacač, uvek postoje navijači koji žele da ga zadrže tamo zauvek. Ali ako nastavite da gubite utakmice, pokušajte da izvedete neke nove igrače na teren.

Drugi su izrazili zabrinutost da bi Trampova najava kandidature odvratila pažnju od trke u Džordžiji.

„Ono što je zaista važno za svakoga ko želi da bude kandidat 2024. jeste da nam pomogne upravo sada u 2022. da završimo ciklus osvajanjem države Džordžija“, rekao je republikanski senator Džon Tjun iz Južne Dakote.

„Očigledno smo imali veća očekivanja u Senatu, što se nije ispunilo. Mislim da postoji mnogo različitih stvari koje su tome doprinele“, dodao je Tjun. „Ali mislim da ljudi koji su bili neopravdano fokusirani na izbore 2020, to nije pobednička strategija sa nezavisnim glasovima".

Čak su i bivši predsednikovi saveznici iz desnog bloka u "Kokusu slobode" Predstavničkog doma držali distancu uoči Trampove objave.

Fokusiran sam na ono što se ovde događa“, rekao je kongresmen Skot Peri, iz Pensilvanije, predsedavajući Kokusa slobode, dok su se zakonodavci vratili na Kapitol Hil u ponedeljak. „Jednostavno, ne obraćam pažnju ni na jednu od tih stvari, pa ne želim to da komentarišem".

U međuvremenu, u Juti, 86 republikanskih zakonodavaca u ponedeljak je poslalo saopštenje za medije u kojem pozivaju Desantisa da se kandiduje, izražavajući nezadovoljstvo što je Tramp lider njihove stranke. Mormonska većina u državi je dugo bila skeptična prema Trampovom izolacionizmu i nepristojnom jeziku.

A u Mičigenu, Pol Kordes, šef kabineta Republikanske stranke, napisao je interni memorandum na četiri stranice u kojem se kritikuju kandidati koje je podržao Tramp zbog „čišćenja širom države“, koje će demokratama omogućiti punu kontrolu nad vladom i lokalnom skupštinom te savezne države, prvi put za 40. godina. To uključuje Tjudora Diksona, koji je ubedljivo izgubio trku za guvernera, od aktuelne demokratske guvernerke Grečen Vitmer.

Tramp je, napisao je Kordes, bio „popularan među našom glasačkom bazom i motivacioni faktor za svoje pristalice, ali je predstavljao izazov tokom glasanja u celoj državi, posebno kada je reč o nezavisnim biračima i ženama“.

XS
SM
MD
LG