Linkovi

Izbori u SAD održavaju dvopartijsku podršku za narod Irana, uticaj na Bajdena nejasan


ARHIVA - Demonstranti se okupljaju ispred Bele kuće kako bi potestovali zbog iranskog režima, u Vašingtonu, 22. oktobra 2022.
ARHIVA - Demonstranti se okupljaju ispred Bele kuće kako bi potestovali zbog iranskog režima, u Vašingtonu, 22. oktobra 2022.

Izbori na sredini predsedničkog mandata u SAD će verovatno rezultirati kontinuitetom dvopartijske kongresne podrške težnjama iranskog naroda za slobodom od islamističke vladavine, ali uticaj na iransku politiku predsednika Džoa Bajdena je nejasan, prema nekim iransko-američkim posmatračima.

Mažid Sadegpur, politički direktor Organizacije iransko-američkih zajednica (OIAC), rekao je za Glas Amerike da predviđa da će dvostranačka grupa u Kongresu nastaviti da staje na stranu iranske sedmonedeljne pobune u kojoj su Iranci uglavnom mirno protestovali na univerzitetima, fabrikama i ulicama protiv vlasti šiitskih sveštenika u svojoj zemlji.

"Ovde ne vidimo razliku između republikanaca i demokrata. Dvopartijski članovi Kongresa stoje na pravoj strani istorije, a očekujemo da će to biti slučaj i u novom Kongresu", rekao je Sadegpur, ukazujući na izjave podrške koje su dali američki zakonodavci iz obe stranke ove godine.

OIAC je povezan sa iranskim disidentskim pokretom u egzilu Mudžahedin-e Kalk (MEK), koji predvodi Nacionalni savet otpora Irana (NCRI) sa sedištem u Francuskoj i koji se zalaže za "rušenje verske diktature" u Iranu.

Islamistički sveštenici predvode Iran od njegove Islamske revolucije 1979. godine. Protesti širom zemlje izazvani smrću Iranke uhapšene 16. septembra u policijskom pritvoru, jer navodno nije dovoljno striktno pokrivala kosu, predstavljaju jedan od najvećih izazova njihovoj vlasti do sada. Grupe za ljudska prava kažu da je u brutalnom gušenju protesta ubijeno nekoliko stotina ljudi i da je ono dovelo do hiljada hapšenja.

Iran in Turmoil as It Approaches Two Months of Protests
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

U imejl poruci Glasu Amerike, Rajan Kostelo, politički direktor Nacionalnog iransko-američkog saveta (NIAC), rekao je da se sa sledećim Kongresom koji stupa na dužnost u januaru, zajednica NIAC "nada da će zakonodavci brzo osuditi obračun iranske vlade i podstaći produktivne korake u odgovoru Bajdenove administracije".

NIAC podržava stav Bajdenove administracije da prioritet američke politike treba da bude podrška demonstrantima u Iranu, a ne indirektni američko-iranski pregovori koje je Bajden pokrenuo prošle godine kako bi pokušao da oživi nuklearni sporazum iz 2015. kojim bi se Iranu ukidale sankcije u zamenu za ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti koje se mogu koristiti oružjem. Pregovori su zaustavljeni ranije ove godine.

Bajdenova administracija pridružila se Evropskoj uniji i Kanadi prošle nedelje u postavljanju dodatnih sankcija iranskim zvaničnicima zbog gušenja protesta.

"Sve dok Iran ne promeni svoje ponašanje, Sjedinjene Države će nastaviti da nameću troškove i pozivaju na odgovornost iranske zvaničnike i subjekte koji su odgovorni za upotrebu nasilja za suzbijanje protesta, građanskog društva i prava žena", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer u brifing za štampu prošlog petka.

U TV intervjuu u utorak za Glas Amerike na persijskom jeziku, iransko-američki komentator Hamid Akbari, izvršni direktor obrazovne fondacije sa sedištem u Čikagu i bivši profesor menadžmenta na Univerzitetu Severoistočni Ilinois, rekao je da veruje da će, ako republikanci osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu SAD, "pojačati pritisak na Belu kuću da zauzme čvršći stav u odnosu na Islamsku Republiku".

Ali Aram Hesami, iransko američki profesor politike na Montgomeri koledžu u Rokvilu u Merilendu, rekao je za Glas Amerike na persijskom da ne vidi da će izbori na sredini mandata imati mnogo uticaja na politiku Bajdenove administracije.

"Američki zakonodavci u novom Kongresu će se prvenstveno baviti obuzdavanjem rastuće inflacije i domaćim pitanjima", rekao je Hesami. "Spoljna politika će ostati oblast u kojoj će izvršni ogranak vlade SAD imati veći uticaj".

Pajam Jazdijan i Human Baktjar koautori su ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG