Linkovi

Izjava Amande Benet povodom odluke CDC-ja o uskraćivanju intervjua novinarima Glasa Amerike


Unutrašnjost zgrade u kojoj se nalazi Glas Amerike
Unutrašnjost zgrade u kojoj se nalazi Glas Amerike

Glas Amerike, nezavisna medijska agencija čiji je osnivač i finansijer američka vlada, objavila je saopštenje direktorke Amande Benet povodom odluke da se novinarima Glasa Amerike uskrati mogućnost intervjuisanja zvaničnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Iznenađeni smo saznanjem o postojanju internog dokumenta Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kojim se kancelariji za odnose sa javnošću te Agencije preporučuje odbijanje molbi koje upućuje, kako je navedeno, strana na bilo koji način povezana sa Glasom Amerike", navedeno je u saopštenju direktorke Benet.

Ukazano je da su u internom dokumentu CDC-ja kao razlog navedene tvrdnje Bele kuće kojima se Glas Amerike optužuje za širenje kineske propagande.

"Glas Amerike, nezavisna medijska agencija koju finansira američka vlada, odbacuje takve optužbe i poziva Centre za kontrolu i prevenciju bolesti da prekinu primenu tih instrukcija. Dokumenti o tome objavljeni su tokom nedelje na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja što je zatražio Knight First Amendment Institute pri Kolumbija univerzitetu", ukazano je u saopštenju.

Taj institut, kako je objašnjeno na njegovoj internet stranici, osnovan je 2016. kako bi pomogao očuvanje slobode izražavanja u promenjivim okolnostima digitalnog doba.

"Još više zabrinjava", dodaje se u saopštenju direktorke Glasa Amerike, "potez kancelarije za odnose sa javnošću jedne federalne agencije da odbije molbu za intervju novinara Glasa Amerike, uključujući i koleginicu Gretu Van Sasteren, zasnovan na stavu Bele kuće da je odluka centralne redakcije Glasa Amerike o objavljivanju priče agencije Asošijeted pres o Kovidu 19 – propaganda", ukazano je u objavi.

Amanda Benet u saopštenju podseća da je Glas Amerike još desetog aprila objavio odgovor povodom tvrdnji koje je istog dana objavila Bela kuća.

"Imajući u vidu da je dokument kojim se novinarima Glasa Amerike odbija mogućnost na intervjuisanje zvaničnika CDC-ja izdat 30. aprila, nemoguće je odmah proceniti njen uticaj na izveštavanje o pandemiji – što naše redakcije na skoro 47 jezika čine u gotovo 100 zemalja", navodi Benet.

Takođe, u saopštenju se ukazuje da bi navodi izneti u dokumentu CDC-ja mogli negativno da utiču na kvalitet izveštavanja Glasa Amerike za tržišta koja nemaju pristup slobodnom novinarstvu – poput Rusije i Kine.

"Kao i svi ostali značajni mediji - Glas Amerike ima jasno određene uređivačke standarde i politiku ispravke. Ukoliko Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, ili bilo koja druga organizacija, imaju razloga da veruju da u pričama Glasa Amerike ima grešaka – ohrabrujemo ih da nas što pre kontaktiraju kako ih, nakon brze i temeljne provere, ispravili", zaključeno je u saopštenju Amande Benet.

Bela kuća je početkom aprila krtiikovala Glas Amerike da, kako je istaknuto, izveštava sramno i daje glas autoritarnim režimima zbog izveštaja o ukidanju restrikcija u kineskom gradu Vuhanu, gde je počela globalna pandemija koronavirusa.

Nakon toga protestovao je i predsednik Donald Tramp tvrdeći da kandidat koga on podržava - Majkl Pek, već dve godine čeka imenovanje na poziciju rukovodioca Agencije za globalne medije, u čijoj je nadležnosti Glas Amerike.

U odbranu Glasa Amerike tada je ustao nevladin Komitet reportera za slobodu medija, koji se obratio Kongresu tražeći zaštitu uređivačke autonomije Glasa Amerike nakon kritika koje je iznosila Bela kuća.

U međuvremenu, mandat Majkla Peka kao direktora Agencije za globalne medije, potvrđen je početkom juna u američkom Senatu. Nakon toga je i formalno preuzeo funkciju.

XS
SM
MD
LG