Linkovi

Senat potvrdio Trampovog kandidata za direktora agencije u čijem je sastavu Glas Amerike


Majkl Pek na pretresu u Senatu, 19. septembra 2019. godine

Senat SAD potvrdio je u četvrtak kandidata, kojeg je predsednik Donald Tramp nominovao za izvršnog direktora Agencije za globalne medije SAD (USAGM), nezavisne federalne agencije koja rukovodi Glasom Amerike i drugim entitetima, koji emituju program za inostranstvo.

Glasanjem striktno po partijskoj liniji, sa 53 glasa za i 38 protiv, Senat koji kontrolišu republikanci, potvrdio je konzervativnog autora dokumentarnih filmova Majkla Peka za prvog čoveka USAGM na period od tri godine. Pekova nominacija razmatrana je dve godine, delom zbog zabrinutosti demokrata u vezi sa navodnim finansijskim malverzacijama.

U okviru svoje kompanije "Manifold Productions, Inc.", Pek je napisao, režirao i producirao brojne dokumentarne filmove od kojih su mnogi emitovani na američkoj javnoj televiziji - PBS. Služio je kao izvršni direktor konzervativnog Instituta Klermont i imao funkcije u Nacionalnoj zadužbini za humanistiku i Korporaciji za javno emitovanje (Corporation for Public Broadcasting). Takođe je radio na filmskim projektima sa bivšim Trampovim glavnim strategom i osnivačem Brajtbart njuza Stivenom Benonom.

Pek ima ranije iskustvo u radu američkih mreža za emitvanje programa u inostranstvu, kao direktor WORLDNET-a, globalne satelitske mreže Agencije za informisanje SAD, koja je postao televizijska jedinica Glasa Amerike.

"Ovaj čovek je jedinstveno kavlifikovan za ovaj položaj", izjavio je predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja Džejms Riš u četvrtak.

"Obavio je izuzetan posao - svako bi trebalo da pogleda njegov najnoviji dokumentarni film o Vrhovnom sudu - bio je izvanredan. Vodila se politička borba oko njega dve godine i jedan dan - danas je trenutak istine".

Tokom pretresa o svojoj potvrdi u septembru 2019. godine Pek je pokušao da umanji zabrinutost članova Kongresa i javnosti da bi mogao da u propagandnu mašinu pretvori vladine medijske agencije, kao što je Glas Amerike, koje su zakonom obavezne da budu nepristrasne i izbalansirane u svojim izveštajima.

Celokupna agencija počiva na principu da su novinari nezavisni i da ni jedna politička struja ne može da im kaže kako i o čemu da izveštavaju. Bez tog poverenja, agencija bi u potpunosti bila urušena”, rekao je Pek tada u Odboru za spoljnopolitička pitanja.

Dok je Pekova nominacija i dalje bila zaglavljena u tom senatskom odboru, predsednik Tramp je prošlog meseca izrazio nezadovoljstvo, navodeći da demokrate opstruišu proces. Prethodno, Tramp je pretio da će raspustiti Kongres kako bi (koristeći politički manevar) potvrdio nominaciju.

Uprkos izveštajima da su Pekovi poslovi bili predmet istrage državnog tužioca Distrikta Kolumbija, Odbor za spoljnopolitička pitanja Senata potvrdio je Pekovu nominaciju 20. maja, takođe glasanjem striktno po partijskim linijama 12-10, i posalo je Senatu u punom sastavu na glasanje.

U tom trenutku, senator Riš je rekao da je odbor spreman da odustane od nominacije "ukoliko Sekretarijat za pravosuđe to zatraži". "To se nije dogodilo u ovom slučaju".

Demokrate tvrde da je potvrda Peka loš presedan

Senator Bob Menendez iz Nju Džersija, najviši predstavnik demokrata u Odboru za spoljnopolitička pitanja, izjavio je da je konačno glasanje o potvrdi Peka ugrozilo istorijsku ulogu Senata da savetuje i prihvati predsedničke nominacije, u svetlu načina na koji je "progurano", a da nisu potpuno ispitani Pekovi poslovni potezi.

Senator Bob Menendez (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)
Senator Bob Menendez (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Kancelarija državnog tužioca Distrikta Kolumbija saopštila je da je otvorila istragu u vezi sa tim da li je Pek nezakonito koristio sredstva iz svoje neprofitne organizacije "Public Media Lab", u svoju ličnu korist.

“Znam da je predsednik i javno i privatno govorio o svojoj strašnoj želji da se gospodin Pek potvrdi”, rekao je seantor Menedez u četvrtak.

“Primedbe koje sam izneo danas i koje iznosim mesecima nisu političke ili partijske. One se odnose na najosnovnije i ključno pitanje - da li Majkl Pek zadovoljva uslove da bude izabran? Da li bi trebalo da bude potvrđen dok se protiv njega vodi istraga i pošto je bio neiskren prema Senatu i poreskoj upravi?”

Senator Menedez obrazložio je primedbe demokrata, navodeći da je Pek poreskoj upravi pogrešno predstavio odnos između svoje neprofitne organizacije Public media lab i druge, profitne organizacije koju je vodio.

Bela kuća odbacila je zabrinutost demokrata navodeći da “predsednik podržava Majkla Peka i da je razočaran, ali da nije izneađen zbog toga što su" - kako je navedeno - "demokrate koje ništa ne rade odlučile da bace politički ukaljaju ugled čoveka u službi javnosti”.

Kako je naveo Menendez, Pekova filmska kompanija "Manifold Productions Inc" primila je milione dolara u grantovima od njegove neprofitne organizacije. Pa opet, Majkl Pek je više puta rekao poreskoj upravi (IRS) da ne postoji veza između te dve organizacije, iako je bio na čelu obe, istakao je demokratski senator iz Nju Džersija. On kaže da Pek još nije ispravio pogrešne informacije koje je dostavio poreskoj službi, a da spoljnopolitičkom odboru nije dostavio tražena dokumenta.

Menendez je rekao da Pek nije dostavio Odboru za spoljnepolitička pitanja dokumenta koja su tražena u kojima je detaljno opisan odnos između njegove neprofitne organizacije i firme, navodeći da se radi o osetljivim poslovnim podacima.

Poslovna dokumenta su toliko osetljiva da senatori SAD, koji imaju dozvolu da pregledaju najosetljivije poverljive informacije ne mogu da ih vide", rekao je Menedez.

Glas Amerike takođe nije odobio odgovor od Pekovog predstavnika za medije kada je zatražio komentar.

Stav agencije i Glasa Amerike

Proteklih nedelja predsednik Tramp je kritikovao Glas Amerike zbog načina u vezi sa izveštavanjem o Kini tokom pandemije koronavirusa. Kada su ga pitali o Pekovoj nominaciji 15. maja, Tramp je rekao:

“Glas Amerike se vodi na užasan način. Oni nisu Glas Amerike. Oni su suprotno glasu Amerike".

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet, u saopštenju prošlog meseca​, branila je misiju i izveštavanje medijske kuće koju finansira američka vlada.

Mi izvozimo Prvi amandman ljudima širom sveta koji nemaju drugi pristup činjeničnim, tačnim i verodostojnim informacijama", istakla je.

“To je razlog što više od 80 odsto od naših ukupno 280 miliona gledalaca i slušalaca koji prate program na 47 jezika u više od 60 zemalja kaže da ima poverenja u rad Glasa Amerike", poručila je Benet.

Senator Menendez je pre konačnog glasanja u četvrtak u Senatu rekao da povezanost sa publikom u inostranstvu zavisi od toga kako će agencija biti zaštićena od političkog mešanja.

“Ljudi širom sveta vide proizvode svih naših medijskih entiteta kao poverljive i verodostojne izvore vesti, što je pandemija pokazala”, rekao je Menendez.

“Apsolutno je ključno da bilo koja osoba na ovom položaju očuva snažan zaštitni zid između rada medijskih mreža i političkog mešanja ili uticaja iz Bele kuće ili odakle god drugo".

Američka agencija za globalne medije (USAGM) nadzire rade pet američkih mreža u koje spadaju Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku - televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitovanja programa za Bliski istok (MBN).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG