Linkovi

Bajden poželeo Masku "sreću" na put do Meseca posle izjave milijardera o ekonomiji


Predsednik Džo Bajden govori o majskom izveštaju o radnim mestima, u Rihobotu u Delaveru (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsednik Džo Bajden govori o majskom izveštaju o radnim mestima, u Rihobotu u Delaveru (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki predsednik Džo Bajden u petak je sarkastično poželeo izvršnom direktoru kompanije Tesla Ilonu Masku "mnogo sreće" na njegovom "putu do Meseca", nakon što je milijarder izrazio pesimizam u pogledu ekonomske situacije.

Mask je u imejlu direktorima naveo da ima "veoma loš osećaj" kada je reč o američkoj ekonomiji i da je potrebno da se ukine oko 10 odsto radnih mesta u Tesli, prenela je u petak agencija Rojters.

Na pitanje Rojtersa da prokomentariše Maskovu ocenu, Bajden je sugerisao da je problem možda u Tesli.

"Dok Ilon Mask govori o tome, Ford ubedljivo povećava investicije. Ford povećava investicije i proizvodi nova električna vozila. Šest hiljada novih radnika, koji su u sindikatu, na srednjem zapadu", rekao je Bajden i poručio

"Tako da, mnogo sreće na njegovom putu do Meseca".

Mask je na Tviteru odgovorio: "Hvala vam predsedniče", sa linkom za članak o odluci NASA-e u aprilu 2021. godine da njegovoj kompaniji Spejseks dodeli ugovor za izgradnju letelice koja bi astronaute vodila na Mesec.

Ovo nije prva oštrija razmena reči između 79-godišnjeg predsednika i 50-godišnjeg Maska, rođenog u Južnoafričkoj Republici, koji je postao najbogatiji čovek na svetu zahvaljujući brojnim poslovnim poduhvatima, ali je pažnju usmerio na američku politiku i preuzimanje kontrole nad Tviterom.

Električna vozila su centralni deo Bajdenovog plana da od SAD napravi silu kada je reč o proizvodnji, da se takmiči sa Kinom i suzbije klimatske promene. Međutim, više pažnje posvetio je Maskovim konkurentima u Detroitu.

Mask je često objavljivao oštre tvitove o Bajdenu, žalio sto se što ne dobija dovoljno priznanja i kritikovao Bajdenov pristup razvoju tržišta električnih vozila kojim se prednost daje sindikatima i subvencijama. Milijarder je prošlog meseca najavio da više neće glasati za Demokratsku stranku, kojoj Bajden pripada, zato što je "postala partija podela i mržnje".

Takođe je obećao da će bivšem predsedniku Donaldu Trampu vratiti nalog na Tviteru, nakon što preuzme tu kompaniju.

Tesla je u aprilu ostvarila rezultate van očekivanja Volstrita, nakon što je podigla cene da bi suzbila inflatorne pritiske koji opterećuju auto-industriju. Nakon što je Rojters u petak objavio sadržaj Maskovog imejla o otkazima, akcije Tesle pale su za više od od 8 odsto, zato što investitori strahuju da njegovi komentari nagoveštavaju buduće probleme. U utorak, Mask je rekao da će otpustiti radnike koji ne dolaze u kancelariju 40 sati nedeljno.

Bajden je, pre komentara o Masku, održao govor u kojem je pozdravio otvaranje većeg broja radnih mesta u SAD u maju, nego što se očekivalo, i odbacio kritike načina na koji rešava problem inflacije, koja je najviša u proteklih gotovo 40 godina.

Međutim, upozorio je da bi rast na tržištu rada mogao da uspori narednih meseci, kako Federalne rezerve (američka centralna banka) budu podizale kamatnu stopu da smanje inflaciju.

Direktor kompanije JP Morgan Čejs Džejmi Dajmon upozorio je ove nedelje građane da "se pripreme" za nadolazeći ekonomski "uragan".

Međutim, drugi direktori i analitičari ocenjuju da bi snažno tržište rada, ušteđevine potrošača i snažna potražnja mogli da pomognu ekonomiji da ostvari održiviji rast na manjem nivou nakon brzog oporavka od pandemije kovida 19.

XS
SM
MD
LG