Linkovi

SAD: 2,1 milijarda dolara za podsticaj prehrambenog sistema


ARHIVA - Kombajn žanje sojinu sačmu na njivi u Sijuks Folsu, u Južnoj Dakoti, 1. oktobra 2013. (Foto: AP/Carson Walker)

Bajdenova administracija objavila je da izdvaja više od 2,1 milijardu dolara za otklanjanje slabosti u sistemu snabdevanja hranom u zemlji, koji su se pojavili tokom pandemije kovida 19 i posle ruske invazije na Ukrajinu.

Vlade širom sveta pokušavaju da reše problem rekordnih cena hrane, a inflacija u SAD je jedno od pitanja koje najviše zabrinjava američke birače uoči izbora za Kongres u novembru.

Sekretar za poljoprivredu Tom Vilsek je tokom govora na Univerzitetu Džordžtaun najavio nova sredstva čiji cilj je da se poboljša konkurentnost u preradi i distribuciji hrane, poveća pristup zdravoj ishrani i proširi tržište za poljoprivrednike.

Bolesti radnika i drugi poremećaji tokom pandemije Kovida 19 uzrokovali su kašnjenja i zastoje u lancu snabdevanja hranom, a ruska invazija je dovela do viših cena poljoprivrednih inputa i prehrambenih proizvoda, što ukazuje da američku privredu hrane treba učiniti snažnijom, rekao je Vilsak Rojtersu uoči govora.

"Da bismo mogli da se nosimo sa budućim poremećajima, bilo budućim pandemijama ili nečim drugim, potreban nam je otporniji sistem", rekao je on. "Otporniji sistem je sistem koji ima opcije".

Investicije, povučene iz Zakona o Američkom planu spasavanja i drugih zakona o pomoći, uključiće 900 miliona dolara za obuku radne snage u preradi hrane i infrastrukturu lanca snabdevanja, 550 miliona dolara za mala preduzeća koja se bave hranom i smanjenje rasipanja hrane, 375 miliona dolara za projekte organske i urbane poljoprivrede i 370 miliona dolara za povećanje javnog pristupa zdravoj hrani.

Vilsack je rekao da će Sekretarijat za poljoprivredu sarađivati sa Kongresom na obezbeđivanju dugoročnijeg finansiranja za nove i proširene programe putem novog zakona o farmi i narednog procesa izdvajanja.

Saslušanja za predlog zakona o farmama iz 2023. su već u toku i pregovori će verovatno početi ozbiljno na sledećoj sednici, rekli su zagovornici te politike Rojtersu. Zakon o poljoprivredi se obično donosi svakih pet godina.

Sekretarijat za poljoprivredu je ranije obećao 775 miliona dolara tehničke pomoći, kredita i grantova za nezavisne fabrike za preradu mesa i živine.

XS
SM
MD
LG