Linkovi

Bajden: Smanjenje inflacije najveći unutrašnji prioritet


Predsednik Bajden tokom obraćanja Amerikancima iz Bele kuće, 10. maja 2022.
Predsednik Bajden tokom obraćanja Amerikancima iz Bele kuće, 10. maja 2022.

Pod pritiskom da obuzda visoku inflaciju, predsednik Džo Bajden pokušao je da uveri Amerikance da razume probleme sa kojima se suočavaju, i da Federalne rezerve rade na rešenju pitanja koji predstavlja najveće opterećenje za njegovu administraciju na unutrašnjem planu.

Dok su zbog rasta inflacije potrošačke cene na godišnjem nivou porasle više od 8 odsto, predsednik je istakao da je oslobodio naftu iz strateških rezervi i izvršio pritisak na kompanije da rekordne zarade koje su ostvarile tokom pandemije vrate potrošačima u vidu nižih cena.

"Znam da porodice širom Amerike pate zbog inflacije", rekao je Bajden u obraćanju naciji iz Bele kuće. "Želim da svaki Amerikanac zna da veoma ozbiljno shvatam inflaciju i da je to moj najveći prioritet na unutrašnjem planu".

Predsednik je podsetio da je do rasta inflacije došlo zbog pandemije kovida 19, zajedno sa problemima u lancu snabdevanja i zatim, ruskog rata protiv Ukrajine, ali i dodao da je posao Federalnih rezervi da kontrolišu inflaciju. Američka centralna banka je podigla kamatne stope za pola procenta prošle nedelje, i očekuje se da će ih dodatno podići tokom ove godine.

Bajden nije najavio nove političke mere u govoru koji je održao dan pre objavljivanja novih podataka o maloprodajnim cenama, za koje se očekuje da će pokazati da je inflacija ostala visoka tokom aprila.

Republikanski poreski plan

Bajden je takođe pojačao napad na republikance šest meseci pre kongresnih izbora zakazanih za 8. novembar, na kojima se demokrate nadaju da će zadržati kontrolu nad oba doma Kongresa.

"Republikanski plan je da podignu poreze za porodice iz srednje klase", rekao je.

Bajden i najviši zvaničnici njegove administracije su više puta dok su cene rasle tokom 2021. izjavljivali da očekuju da inflacija bude samo privremena, ali je ona ipak opstala.

Potražnja koju je stimulisala vladina potrošnja, i ušteđevina nagomilana tokom pandemije nisu mogli da nadomeste probleme u lancu snabdevanja i manjak radne snage - što je dovelo do povećanja inflacije na globalnom nivou.

To je stvorilo politički problem za predsednika kako američki potrošači moraju da plaćaju veće račune u prodavnicama i na benzinskim pumpama, čemu su doprinele i mere kojima se blokira uvoz ruske nafte i gasa posle invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom operacijom."

ARHIVA: Benzinska pumpa Šel u Englevudu u Koloradu.
ARHIVA: Benzinska pumpa Šel u Englevudu u Koloradu.

Manje od polovine odrasih Amerikanaca - 44% - povoljno gleda na Bajdenov predsednički učinak i opisuju ekonomiju kao najvažniji problem u zemlji, prema istraživanju koje su prošle nedelje obavili Rojters i Ipsos.

Republikanci nastoje da iskoriste ovu situaciju na izborima za Kongres, promovišući mere koje uključuju manju regulativu za proizvođače nafte i gasa, kao i smanjenje nekih poreza i vladine potrošnje. Međutim, stranka nije usvojila nijedan politički dokument u kojem bi se naveli koraci koje bi preduzeli da smanje inflaciju.

Bajden je proteklih dana pojačao napade na republikance, i kritikovao pokret bivšeg predsednika Donalda Trampa "Učinimo Ameriku ponovo velikom" kao ekstreman.

"Birači znaju da države sa republikanskim administracijama predvode u ekonomskom oporavku i otvaranju novih radnih mesta, i glasaće za republikance i našu dokazanu agendu u novembru", izjavila je Ema Von, portparolka Republikanskog nacionalnog komiteta.

XS
SM
MD
LG