Linkovi

Nestašica formule za bebe u SAD, kongresni odbor otvara istragu


Prazne police sa formulom za bebe u prodavnici CVS u San Antoniju u Teksasu, 10. maja 2022.
Prazne police sa formulom za bebe u prodavnici CVS u San Antoniju u Teksasu, 10. maja 2022.

Odbor za nadzor vlade Predstavničkog doma saopštio je da planira da istraži rad četiri najveća proizvodjača mlečne formule za bebe u Americi i ustanovi kako se može povećati proizvodnja u vreme nestašice formule na nacionalnom nivou.

"Nestašica formule za bebe je kriza za američke porodice", saopštio je odbor na Tviteru.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni, koja je na čelu odbora, uputila je pisma kompanijama Abot, Mid Džonson, Nestle USA i Perigo, tražeći informacije o nestašici formule, prenela je mreža ABC Njuz.

"Nacionalna nestašica formule je pretnja zdravlju i ekonomskoj bezbednosti beba i porodica u zajednicama širom zemlje - posebno onima sa manjim primanjima koji istorijski trpe nejednaki položaj u zdravstvu, uključujući i neizvesnost u pogledu hrane", navodi se u pismu.

Problemi su počeli još prošle godine, kada je pandemija kovida-19 dovela do poremećaja u radu, transportu i pristupu sirovinama. Inventar je dodatno smanjen pošto su neki roditelji nagomilali formulu za vreme pandemije. Zatim je u februaru ove godine, kompanija Abot Nutrišn povukla iz prodaje nekoliko glavnih brendova formule u prahu, i zatvorila fabriku u Mičigenu posle žalbi da su četiri bebe imale bakterijske infekcije pošto su hranjene formulom iz te fabrike.

Nestašici i dalje doprinose problemi u lancu snabdevanja i visoka inflacija, zbog čega trenutno u prodavnicama nedostaje oko 40% proizvoda sa formulom za bebe na nacionalnom nivou, prema podacima firme Dejtasembli.

Manje od polovine beba rođenih u SAD se hrani isključivo majčinim mlekom tokom prva tri meseca života, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Predsednik Džo Bajden u četvrtak se sastao sa proizvodjačima i distributerima formule za bebe, pozivajući ih da učine sve što mogu da bi porodice mogle da dođu do formule.

Znak u prodavnici u Solt Lejk Sitiju obaveštava potrošače da ne mogu da kupe više od 4 kutije formule istovremeno.
Znak u prodavnici u Solt Lejk Sitiju obaveštava potrošače da ne mogu da kupe više od 4 kutije formule istovremeno.

Neki proizvodjači već nedeljama povećavaju proizvodnju a zvaničnici se takođe fokusiraju na to kako da brže dostave formulu do prodavnica, izjavio je Brajan Dis, direktor Ekonomskog saveta Bele kuće.

Zdravstveni regulatori su nedavno najavili nekoliko koraka da se povećaju zalihe formule, uključujući i brži uvoz formule iz inostranstva. 98% formule za bebe koja se koristi u SAD proizvodi se u samoj zemlji. Predsednik Bajden takođe je pozvao Federalnu trgovinsku komisiju da istraži izveštaje o veštačkom podizanju cena.

Još dva odbora Predstavničkog doma najavila su da će održati pretrese povodom nestašice formule.

Kompanija Abot u petak je saopštila da je organizovala isporuku miliona pakovanja instant formule za bebe u SAD iz fabrike u Irskoj. Hitna isporuka je nametnuta korisnicima vladinog programa "Žene i deca", koji pruža pomoć porodicama sa niskim primanjima.

Lekari: Ne praviti kućnu formulu, ne razblažavati formulu

Lekari savetuju roditeljima da ne pokušavaju da prave formulu kod kuće jer većina recepata sadrži kravlje mleko i šećer u granulama koje bebe teško mogu da svare. Takva formula takođe ne sadrži specifične vitamine i proteine koji se nalaze u majčinom mleku i formulama koje je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA). Stručnjaci takođe upozoravaju da nikada ne treba razblažavati formulu.

Roditeljima se savetuje da razgovaraju sa svojim pedijatrima ili nazovu lokalne banke hrane, kao i da obiđu manje prodavnice i apoteke koje možda još imaju zalihe i kada veliki lanci ostanu bez formule.

XS
SM
MD
LG