Linkovi

Mask planira da ukine zabranu Trampovog naloga na Tviteru


ILUSTRACIJA - Fotografija Donalda Trampa ispred suspednovanog tviter naloga
ILUSTRACIJA - Fotografija Donalda Trampa ispred suspednovanog tviter naloga

Milijarder Ilon Mask rekao je u utorak da će ukinuti zabranu naloga bivšeg predsednika Donalda Trampa na Tviteru, kada kupi tu društvenu mrežu.

Mask, najbogatiji čovek na svetu i izvršni direktor kompanije "Tesla", sklopio je sporazum o kupovini Tvitera za 44 milijarde dolara. Sebe naziva "apsolutistom slobode govora", ali je izneo vrlo malo detalja o svojim planovima, prenosi agencija Rojters.

Očekuje se da će postati privremeni izvršni direktor Tvitera, kada se sporazum realizuje, preneo je prethodno Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

U obraćanju na konferenciji dnevnika "Fajnenšel tajms", Mask je dodao da on i jedan od osnivača Tvitera Džek Dorsi veruju da bi stalne zabrane trebalo da budu "izuzetno retke" i rezervisane za naloge koje koriste botovi ili kojima se šire spemovi.

Mask je rekao da je odluka o zabrani Trampovog naloga ojačala njegove stavove među pristalicama desnice, a zabranu je nazvao "moralno pogrešnom i glupom".

Trampu, kojeg je na Tviteru pratilo više od 88 miliona ljudi, nalog je ukinut ubrzo nakon nemira u kompleksu američkog Kongresa 6. januara. Tviter je svoju odluku obrazložio "postojanjem rizika od daljeg podstrekivanja nasilja".

Konzervativci, koji su Tviter optuživali za pristrasnost protiv desničarskih stavova, pozdravili su mogući Trampov povratak na tu društvenu mrežu.

"Tramp bi trebalo da bude svugde gde može. Trebalo bi da imamo slobodu govora u ovoj zemlji. Ne bi trebalo da imamo društvene mreže koje ograničavaju sposobnost ljudi da upute svoj poruku", rekao je republikanski senator Rik Skot.

Demokrate strahuju da bi Trampov eventualni povratak na Tviter mogao da ugrozi demokratiju. Tviter je odbio da komentariše Maskovu najavu.

Tramp je prethodno rekao kablovskoj mreži Foks njuz da se neće vraćati na Tviter, čak i ako mu Mask ukine zabranu, i da će umesto toga koristiti svoju aplikaciju "Truth social" - platformu sličnu Tviteru pokrenutu krajem februara na kojoj korisnici objavljuju "istine" umesto tvitova.

Posle sporog početka, Tramp je počeo češće da se oglašava na novoj mreži na kojoj ga prati 2,7 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG