Linkovi

Maskova kupovina Tvitera "na čekanju"


Ilon Mask dogovorio je kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara
Ilon Mask dogovorio je kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara

Milijarder Ilon Mask objavio je da je dogovor o kupovini Tvitera vredan 44 milijarde dolara "na čekanju", a kao razlog je navedeno da se čekaju detalji procene o broju lažnih i spam naloga.

"Dogovor o kupovini Tvitera je privremeno na čekanju, jer se čeka potvrda procene da manje od 5 odsto korisnika ima lažne naloge", napisao je Mask na Tviteru.

Mask je u tvitu podelio i vest Rojtersa od 2. maja, u kojoj se navodi da je kompanija Tviter procenila da je manje od 5 odsto korisnika imalo lažne i spam naloge.

"Ti podaci su već neko vreme u javnosti i Mask ih je sigurno video. Ovo je možda deo njegove strategije da obori cenu. To će biti veoma frustrirajuće za mnoge u kompaniji, budući da su neki direktori već dobili otkaze", kaže Suzana Striter iz finansijske kuće Hargrivs Lensdaun.

Mask je Tviter kupio za 54,20 dolara po akciji, a nakon što je objavljeno da je dogovor na čekanju, akcije su pale na 46,50 dolara.

Mask je ranije najavio da će jedan od njegovih prioriteta biti uklanjanje "spam robota" sa platforme. Kritikovao je i politiku moderiranja sadržaja i rekao da želi da Tviter da prednost objavama koje su javne, a da se umanji moć oglašivačima.

Kompanija Tviter saopštila je da se suočava sa brojnim rizicima dok dogovor sa Maskom ne bude realizovan, uključujući i taj da li će oglašivači nastaviti da plaćaju da budu prisutni na Tviteru - zbog neizvesne buduće strategije.

Ako Ilon Mask odustane od kupovine Tvitera, moraće da plati milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG