Linkovi

Ilon Mask nudi 43 milijarde dolara za Tviter


ARHIVA - Direktor kompanije Tesla, Ilon Mask (Foto: AP/Matt Rourke)
ARHIVA - Direktor kompanije Tesla, Ilon Mask (Foto: AP/Matt Rourke)

Biznismen Ilon Mask ponudio je da kupi Tviter, navodeći da gigant društvenih medija treba da se "transformiše kao privatna kompanija".

"Investirao sam u Tviter, jer verujem u njegov potencijal da bude platforma slobodnog govora širom sveta, i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalne demokratije", saopštio je Mask. "Međutim, sada uviđam da kompanija u svojoj sadašnjoj formi neće napredovati niti služiti tom socijalnom imperativu. Tviter mora da se transformiše kao privatna kompanija".

Osnivač kompanija "Tesla" i "Spejs Eks" već je najveći deoničar Tvitera, i ima vlaništvo nad više od 9 procenata kompanije. Ponudio je 54,20 dolara po deonici da bi otkupio ostatak njih. To znači da je njegova ponuda vredna 43 milijarde dolara.

"Ovo je moja konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, moraću da preispitam svoju poziciju deoničara", izjavio je Mask.

Tviter je saopštio da je primio ponudu i da će analizirati da li je Maskov predlog u najboljem interesu ostalih deoničara kompanije.

Nakon što je otkriveno da Mask ima veliki udeo u kompaniji, Tviter mu je ponudio mesto u upravnom odboru, ali je to bilo uslovljeno ograničenjem broja deonica koje Mask može da poseduje.

Mask je prvo prihvatio mesto u upravnom odboru, a zatim ga je odbio.

U izveštaju su korišćene i informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG