Linkovi

Inflacija u SAD neznatno usporila, u aprilu rast cena od 8,3 odsto


ARHIVA - Prodavnica u Bruklinu, u Njujorku (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)
ARHIVA - Prodavnica u Bruklinu, u Njujorku (Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

Inflacija u Sjedinjenim Državama usporila je u aprilu posle sedam meseci naglog rasta, što bi mogao da bude nagoveštaj da je rast cena dostigao vrhunac, dok i dalje opterećuje budžete domaćinstava, prenosi agencija Asošijeted pres.

Potrošačke cene su prošlog meseca skočile za 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je u sredu Sekretarijat za rad. To je ispod 8,5 procenata koliko je zabilježeno u martu, što je bio najviši nivo od 1981. godine. Cene su od marta to aprila porasle za 0,3 odsto, što je i dalje povišena stopa, ali i najmanje povećanje za 8 meseci.

Međutim, izveštaj ukazuje i na neke nagoveštaje da inflacija možda postaje ukorijenjena. Ako se izuzmu nestabilne cene hrane i energenata, takozvane osnovne cene skočile su za 0,6 procenata od marta do aprila - dok je od februara do marta taj rast bio 0,3 odsto. Ta povećanja rezultat su naglog rasta cena avionskih karata, hotelskog smeštaja i novih automobila.

Tokom protekle godine, cene namirnica skočile su za 10,8 odsto, što je najviše godišnje povećanje od 1980. godine. Cena galona goriva (oko 3,8 litara) pala je za 6,1 odsto u aprilu, ali je i dalje 44 odsto viša u odnosu na prošlu godinu.

Za sada, u maju, cene na benzinskim pumpama ponovo rastu. Na nacionalnom nivou, prosečna cena galona bila je rekordnih 4 dolara i 40 centi, pokazuju podaci Američkog automobilskog udruženja. Visoka cena nafte je glavni faktor. Barel sirove nafte u utorak se prodavao za oko 100 dolara. Cene goriva pale su na oko 4 dolara 10 centi u aprilu, nakon što su u martu dostigle 4 dolara i 32 centa.

Osim što predstavlja finansijski teret za domaćinstva, inflacija je takođe i ozbiljan politički problem za američkog predsednika Džoa Bajdena i demokrate u Kongresu uooči izbora u novembru.

Bajden je u utorak inflaciju proglasio glavnim problem s kojim se "porodice danas suočavaju" i njegovim "glavnim unutrašnjim prioritetom".

Bajden za rast inflacije okrivljuje hronične zastoje u lancu nabavke povezane sa brzim ekonomskim oporavkom od pandemije koronavirusa, kao i rusku invaziju na Ukrajinu. Poručio je da će njegova administracija da pomogne da se ublaži rast cena smanjenjem budžetskog deficita i podsticanjem konkurentnosti u industrijskim sektorima, kao što je prerada mesa, gde dominira nekoliko kompanija.

Međutim, novi poremećaji na stranom tržištu ili drugi nepredviđeni problemi mogli bi da ponovo podstaknu rekordan rast inflacije u Americi. Ako Evropska unija odluči da uvede embargo na rusku naftu, cene goriva u SAD će verovatno dodatno porasti. Karantini u velikim kineskim gradovima takođe pogoršavaju probleme u lancu nabavke i nanose štetu drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Prethodni nagoveštaji da inflacija možda dostiže vrhunac nisu dugo trajali. Rast cena je usporen prošlog avgusta i septembra, što je sugerisalo u to vreme da je visoka inflacija možda privremena, kako su tada predviđali mnogi ekonomisti i zvaničnici Federalnih rezervi (američke centralne banke). Međutim, cene su ponovo skočile u oktobru što je primoralo centralnu banku da dva puta podigne osnovne kamatne stope.

Međutim, sada, nekoliko faktora ukazuje na to da je inflacija možda dostigla vrhunac. Cene prirodnog gasa, koje su skočile u martu posle ruske invazije na Ukrajinu, u proseku su pale u aprilu. Zastoji u lancu nabavke autoproizvođača su se neznatno rešili, dok je porasla prodaja novih automobila, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG