Linkovi

Ilon Mask ponovo najavio da seli sedište Tesle u Teksas


Ilon Mask, vlasnik kompanije Tesla, na dodeli nagrada u Berlinu, 1. decembra 2020. (Foto: BriAFP)
Ilon Mask, vlasnik kompanije Tesla, na dodeli nagrada u Berlinu, 1. decembra 2020. (Foto: BriAFP)

Kompanija Tesla preseliće svoje sedište iz Palo Altoa u Kaliforniji, u Ostin u Teksasu, iako će nastaviti da razvija svoje proizvodne kapacitete u toj državi, saopštio je u četvrtak Ilon Mask, direktor kompanije za proizvodnju električnih automobila.

Na godišnjem sastanku deoničara Tesle, Mask, koji je još prošle godine rekao da se seli iz Teksasa u Kaliforniju, nije naveo kada će se to tačno dogoditi. U ranim danima pandemije, ulazio je u sukob sa zdravstvenim zvaničnicima u zalivu San Franciska koji su pokušavali da sprovedu karantin - obavezu ostanka kod kuće za sve koji nisu zaposleni u službama od nužnog značaja. Tada je zapretio da će preseliti operacije Tesle u Teksas ili Nevadu.

U četvrtak, međutim, Mask se pozvao na troškove stanovanja u San Francisku i okolini, zbog kojih je mnogim ljudima teško da kupe kuće, što dovodi do veoma dugog prevoza do posla.

Tesla električni automobil, model 3 ispred salona automobila u Litltonu u Koloradu. (Foto AP)
Tesla električni automobil, model 3 ispred salona automobila u Litltonu u Koloradu. (Foto AP)

Mask je, međutim, naglasio da to ne znači da napušta Kaliforniju i dodao da planira da proširi kompaniju u Frimontu, gde se proizvode Tesla modeli S,X,Y i 3, u nadi da će povećati broj proizvedenih automobila za 50%.

Ilon Mask se deoničarima obraćao iz fabrike Tesla automobila u Ostinu. Poslovni lideri iz Kalifornije pozdravili su saopštenje o proširenju proizvodnih kapaciteta u Frimontu ali i izrazili žaljenje zbog odluke o preseljenju sedišta Tesle, koje vide kao najnoviji znak problema kompanija da se razvijaju u Kaliforniji zbog cene stanovanja.

Prošle godine, tehnološki gigant Orakl odlučio je da preseli svoje sedište iz Silicijumske doline u Ostin, kako bi zaposlenima "pružio veću fleksibilnost." Jedna od kompanija koje su i pokrenule Silicijumsku dolinu, Hjulit Pakard, takođe je najavila da će se preseliti u Hjuston.

Na sastanku deoničara, Mask je takođe istakao rekordne isporuke Tesla automobila ove godine, ali je primetio da je poremećaj u globalnom lancu snabdevanja doveo do nestašice kompjuterskih čipova, što je i dalje problem za kompaniju.

XS
SM
MD
LG