Linkovi

Najmanje 200 privedenih tokom protesta u Belorusiji


Maskirani pripadnici policije privode demonstranta (Foto: Tut.By via REUTERS)
Maskirani pripadnici policije privode demonstranta (Foto: Tut.By via REUTERS)

Najmanje dve stotine demonstranata privedeno je tokom protesta u prestonici Belorusije Minsku, objavilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Širom Belorusije sedmu nedelju zaredom na protestima su se okupile desetine hiljada građana. Kako javlja agencija Rojters – neke od demonstranata maskirani policajci su odvlačili u kombije. Prilikom intervencije koristili su šok bombe i suzavac.

Policija je saopštila da su suzavac i šok bombe upotrebljeni tokom rasterivanja demonstranata u istočnom gradu Gomelju, objavila je ruska državna agencija Tas – a preneo Rojters.

Protesti širom Belorusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Snimci tamošnjih lokalnih medija prikazuju maskirane pripadnike snaga bezbednosti kako prskaju nepoznatu suspstancu iz limenki na lica okupljenih. Na jednom od snimaka vidi se i demonstrant koji se otrgao i uspeo da pobegne iz policijskog kombija nakon privođenja.

Građani okupljeni na ulicama prestonice pozivali su Aleksandra Lukašenka, koji je inaugurisan u sredu posle avgustovskih izbora čiji legalitet i legitimitet ne prihvata deo beloruske populacije, i klicali Svetlani Tihanovskaji – opozicionoj liderki koja je u egzilu u Litvaniji.

Došli smo da obeležimo inauguraciju predsednika koga je izabrao narod“, rekao je Rojtersu tridesetogodišnji Aleksandar – jedan od građana okupljenih u Minsku.

Prvo je falsifikovao izbore – a onda i inauguraciju”, rekao je Aleksandar aludirajući na ceremoniju kojom je Lukašenko u sredu i formalno postao predsednik organizovane bez bilo kakve prethodne najave.

Francuski predsednik Emanuel Makron, jedan je od evropskih zvaničnika, koji bez ustezanja smatra da Lukašenko treba da se povuče sa vlasti.

Svedočimo krizi na nivou vlasti u Belorusiji u kojoj autoritarne vlasti nisu u stanju da private logiku demokratije”, rekao je Makron za francuske “Nedeljne novine”.

Jasno je da Lukašenko mora da ode”, zaključio je Emanuel Makron.

U svojoj reakciji Aleksandar Lukašenko poručio je da bi, imajući u vidu Makronovu logiku, francuski predsednik trebalo da se povuče pre dve godine kada su u toj zemlji počeli protesti “žutih prsluka” dok su, kako je ukazao, masovni prrotesti bila uobičajena star u Francuskoj.

Lukašenko je u svom istupu ponudio pomoć u pregovorima, kako je rekao, u tranziciji vlasti između Makrona i demonstranata.

Kao iskusan političar želim da posavetujem nezrelom Makronu da se manje osvrće oko sebe i umesto toga se pozabavi unutrašnjim pitanjima Francuske“, objavila je beloruska državna agencija Belta.

Istovremeno, Rusija je saopštila da je odluka Evropske unije po kojoj ne priznaje Lukašenka za legitimnog beloruskog predsednika - protivrečna međunarodnom pravu i predstavlja indirektno mešanje u unutrašnja pitanja te zemlje.

Podstaknut podrškom tradicionalne saveznice Rusije, Aleksandar Lukašenko, bivši upravnik sovjetske kolektivne farme koji je na vlasti više od četvrt veka, ne pokazuje sklonost da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG