Linkovi

Gilejn Maksvel izjavila da nije kriva za podvođenje devojaka Džefriju Epstinu


Novinari ispred suda na Menhetnu (Foto: Rojters/Carlo Allegri)
Novinari ispred suda na Menhetnu (Foto: Rojters/Carlo Allegri)

Dugogodišnja partnerka milijardera Džefrija Epstina Gilejn Maksvel, optužena da mu je podvodila mlade devojke da bi ih seksualno koristio, pred federalnim sudom na Menhetnu izjasnila se da nije kriva. Očekuje se da sudija tek odluči da li će da prihvati kauciju.

Američki okružni sudija Alison Nejtan saslušala je Meksvel, koji su tužioci optužili da je pomagala Epstajnu da pronađe i zlostavlja devojke od 1994. godine do 1997, kao i za laganje o svojoj ulozi u svedočenjima 2016.

Maksvel ima 58 godina i optužena je po šest tačaka optužnice, uključujući četiri vezane za podvođenje maloletnica za ilegalne seksualne radnje i dve za laganje pod zakletvom. Tužioci su protiv određivanja kaucije, jer smatraju da postoji opasnost od bekstva.

"Nisam kriva, časni sude", izjavila je Maksvel, nakon što ju je sudija pitala da se izjasni o optužbama. Odbila je javno čitanje optužnice.

Maksvel je dovedena iz zatvora u Bruklinu, imala je vezanu kosu i nosila je braon majicu i naočare.

Advokati ove bogatašice ponudili su pet miliona dolara za kauciju i da bude u kućnom pritvoru, pod elektronskim nadzorom. Tužioci traže da ostane u pritvoru i protive se kauciji, smatrajući da postoji ekstremna opasnost da će pobeći, jer nema razloga da ostaje u Americi.

Naveli su i da je dodatni razlog da ostane u pritvoru to što ima više državljanstava: američko, britansko i francusko.

Maksvel je uhašena 2. jula u Bradfordu u Nju Hempširu gde se krila na imanju od 63 hektara koje je kupila u decembru, u gotovom novcu i sa skrivenim identitetom. Od 6. jula je u pritvoru u Bruklinu.

Njeni advokati navode da se preselila u Nju Hempšir i promenila broj telefona i imejl adresu kako bi "izbegla stalne i nepoželjne medijske izveštaje". Tužioci navode da su agenti FBI kada su došli da je hapse, na silu morali da uđu u njen dom, gde se krila u jednoj sobi. Našli su i telefon zavijen u foliju, verovatno u pokušaju da spreči da je otkriju.

Maksvel je takođe unajmila bivše pripadnike britanske vojske da čuvaju njen dom u Nju Hempširu, navode tužioci.

Njeni advokati najavili su moguću odbranu, koja će se sastojati u tome da su se navodi iz optužnice desili davno i da ih je teško istražiti. Takođe, navešće da ju je štitio dogovor Epstina sa federalnim istražiteljima u Majamiju, koji uključuje i "potencijalne saradnike".

Branitelji takođe kažu da postoji rizik da se Maksvel zarazi koronavirusom u zatvoru.

U optužnici se Maksvel optužuje da se u periodu između 1994. i 1997. navodno zbližavala sa devojkama, ispitujući ih o njihovim životima, porodicama i školama, i vodeći ih u kupovinu ili bioskop. Navodi se da je to bila "uvertira" u Epstinovo zlostavljanje. Kada bi pridobila njihovo poverenje, pokušavala je da "normalizuje seksualno zlostavljanje" govoreći o različitim seksualnim temama pred njima. U optužnici se navodi da je bila potpuno svesna Epstinove sklonosti prema maloletnicama i namere da ih seksualno zlostavlja.

Epstin je optužen u julu 2019. godine da je seksualno koristio desetine devojaka i žena od 2002. do 2005. u svojim domovima na Menhtenu i u Palm Biču, na Floridi. Obesio se 10. avgusta u zatvoru na Mehhetnu. Imao je 66 godina. Bio je povezan sa nekoliko moćnih ljudi, kao što su predsednik Amerike Donald Tramp, bivši predsednik Bil Klinton i britanski princ Endrju.

XS
SM
MD
LG