Linkovi

Zvanični izveštaj obdukcije: Epstin počinio samoubistvo vešanjem


Džefri Epstin, tokom ročišta na kom je sud odbio kauciju i mogućnost da početak suđenja po optužbama za seks trafiking dočeka u kućnom pritvoru
Džefri Epstin, tokom ročišta na kom je sud odbio kauciju i mogućnost da početak suđenja po optužbama za seks trafiking dočeka u kućnom pritvoru

Šef njujorške patološke službe utvrdio je da je Džefri Epstin, bogati finansijer koji je u zatvoru čekao početak suđenja po optužbama za seks trafiking, počinio samoubistvo vešanjem.

Barbara Sampson, šefica službe, navela je da je uzrok smrti utvrdila nakon pažljive provere svih prikupljenih informacija istrage uključujući i rezultate obdukcije.

“Uzrok smrti: vešanje. Način: samoubistvo”, navodi se u izveštaju bez navođenja dodatnih detalja na osnovu kojih su doneti ti zaključci.

Ta zvanična objava razvejala je mnoštvo teorija zavera aktuelizovanih tokom prethodnih šest dana koliko je proteklo od kako je objavljeno da je Epstin preminuo.

Epstinovi zastupnici saopštili su, međutim, da ih izveštaj patologa nije zadovoljio zbog čega će otpočeti spostvenu istragu. U te svrhe najavili su da će tražiti video snimke iz perioda koji odgovara vremenu kada je saopšteno da je preminuo.

"Nesporno je da su vlasti prekršile svoje vlastite protokole", rekli su u izjavi Epstinovi advokati Martin Vajnberg, Rid Vejngarten i Majkl Miler, opisujući uslove zatvorskom delu u kom je provodio vreme kao oštre, čak i srednjovekovne.

Šezdeset šestogodišnji Epstin pronađen je bez znakova života u svojoj ćeliji u zatvoru na njujorškom Menhetnu – što je pokrenulo istragu o načinu na koji je umro. Uhapšen je početkom jula izjasnivši se da nije kriv po optužbama za seks trafiking desetina maloletnica ne starijih od četrnaest godina.

Milijarder se, dok je bio u pritvoru, nalazio pod posebnom prismotrom zbog mogućnosti pokušaja samoubistva. Međutim, specijalni režim ukinut je neposredno pre njegove smrti, potvrdio je jedan izvor kome nije bilo odobreno da govori o tome. Zatvorska procedura nalaže da se na svakih trideset minuta vrše provere zatvorenika u posebnom režimu – što međutim nije bio slučaj sa Epstinom.

Vilijem Bar, državni sekretar pravde, izneo je niz kritika na račun nepravilnosti u radu u tom zatvorskom objektu.

Epstin, registrovani seksualni prestupnik koji je aktuelnog predsednika Donalda Trampa, kao i bivšeg Bila Klintona ubrajao u prjatelje, izjasnio se krivim 2008. godine po optužbama države Floride da je nezakonito plaćao tinejdžerkama za seks.

XS
SM
MD
LG