Linkovi

Epstinova smrt otvorila mnoga pitanja i pokrenula teorije zavere


Džefri Epstin

Sekretarijat za pravosuđe i FBI istražuju smrt američkog milijardera Džefrija Epstina koja deluje kao samoubistvo. Epstin, koji je optužen za seksualnu zlouotrebu i podvođenje maloletnica, bio je dobro povezan sa bogatim i moćnim ljudima, među kojima su i predsednici Donald Tramp, Bil Klinton i britanski princ Endrju.

Epstin je u subotu ujutru pronađen mrtav u ćeiiji zatvora na Menhetnu, u Njujorku.​

Oni koji optužuju Epstina razočarani su što se neće sa njim suočiti na sudu i što neće biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Ali, spekuliše se da će istraga o seksualnom zloupotrebljavanju i podvođenju maloletnica biti nastavljena bez obzira na Epstinovu smrt.

Jedna od žena koje su optužile Epstina Virdžinija Giufre rekla je za Njujork tajms da su žrtve "mnogo radile da bi stigle do ovog momenta i da im je Epstin to sada uzeo".

Dženifer Araoz, druga žena koja je optužila Epstina, rekla je da je razbesnelo Epstinovo ubistvo.

Policajci ispred zatvora na Menhetnu u Njujorku gde je Džefri Epstin pronađen mrtav
Policajci ispred zatvora na Menhetnu u Njujorku gde je Džefri Epstin pronađen mrtav

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar najavljuje da će Epstinova smrt biti istražena.

"Smrt gospodina Epstina otvara mnoga pitanja na koja moramo odgovoriti", rekao je sekretar Bar.

Neki mediji su preneli da je Epstin bio pod posebnim nadzorom nakon što je prošlog meseca navodno pokušao da se ubije, ali da mu je taj nadzor ukinut krajem jula.

Nova runda teorija zavere

Pošto je Džefri Epstin pronađen mrtav, na internetu su počele spekulacije o njegovom navodnom samoubistvu. Na Tviteru se pojavio haštag "Epstinovo ubistvo" (#EpsteinMurder ) a takve tvitove je retvitovao čak i američki predsednik Donald Tramp.

Republikanski senator Rik Skot, guverner Floride na kojoj su se desila neka od krivičnih dela za koja se teretio Epstin, pozvao je nadležne u zatvoru da objasne šta se desilo.

"​Federalna uprava za zatvore mora da odgovori na pitanja o sistemskim propustima u zatvoru na Menhetnu ili krivičnom delu koje je ovoj kukavici omogućilo da se ne suoči sa kaznom", tvitovao je Skot.

​Bivši federalni tužilac na Menhetnu Prit Bahara rekao je da je zatvor pod video nadzorom i da će snimci sigurno pokazati šta se desilo.

Džefriju Epstinu je prošlog meseca odbijen zahtev da uz kauciju bude pušten na slobodu do početka suđenja, a izjasnio se da nije kriv za optužbe koje su mu se stavljaju na teret: da je u periodu od 2002. do 2005. u svoje vile na Floridi i na Menhetnu dovodio desetine maloletnice, od kojih su neke imale 14 godina, i plaćao im hiljade dolara za seks.

​Da bi izbegao federalnu optužnicu, 2008. bogataš je priznao krivicu na državnom nivou, u Floridi, gde je optužen za podvođenje i korišćenje usluga osobe mlađe od 18 godina za prostituciju.

Tada je postigao tajnu pogodbu sa tužilaštvom i tako je okončana federalna istraga zbog koje je mogao da završi doživotno u zatvoru.

Umesto toga, odslužio je 13 meseci i traženo je da plati naknadu desetinama svojih žrtava, koje su tada bile tinejdžerke. Epstin je takođe bio registrovan kao seksualni prestupnik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG