Linkovi

Džefriju Epstinu odbijen zahtev za kauciju


Džefri Epstin, tokom saslušanja u njujorškom federalnom sudu
Džefri Epstin, tokom saslušanja u njujorškom federalnom sudu

Džefriju Epstinu, američkom milijarderu koji iščekuje suđenje po optužnici za seks trafiking desetina maloletnih devojaka, odbačen je zahtev za kauciju -objavio je okružni sudija Ričard Berman.

Tu odluku sudija Berman saopštio je tokom saslušanja u federalnom sudu na Menhetnu čime je odbacio Epstinov zahtev da bude u kućnom pritvoru svoje vile u Njujorku vredne 77 miliona dolara. Sledeće sudsko ročište zakazano je za 31. jul.

"Postoje čvrsti dokazi da Epstin predstavlja opasnost po druge ljude i zajednicu”, rekao je sudija Berman tokom saslušanja - dodavši da će mišljenje o tome objaviti i pisanoj formi.

​Epstin je sudu je ponudio da plati naoružane stražare koji bi ga čuvali u kućnom pritvoru, kao i potpisivanje novčane garancije u iznosu od stotinu miliona dolara ili veće sume garantovane njegovom imovinom.

Međutim, sudija Berman je izjavio da je ponuđena kaucija neadekvatan i da nijedna druga neće biti bolja.

Tužioci su tražili da Epstin, koji tvrdi da je nevin, ostane pritvoren jer smatraju da bi svoje bogatstvo mogao iskoristiti za beg iz zemlje.

Džefri Epstin trenutno se nalazi u zatvoru Metropoliten, koji se našao na meti kritika pritvorenika i advokata, zbog navodnih teških uslova života u njemu. U sažetku njegovih finansija podnesenih sudu Epstin naveo je da raspolaže novcem u neto vrednosti od 559 miliona dolara, uključujući imovinu, privatni avion, četiri kuće i dva privatna ostrva.

Epstin je optužen da je, u period od 2002.-2005. devojke mlađe od 18 godina namamljivao u svoje vile u Njujorku i na Floridi gde ih je plaćao za nage masaže i druge seksualne usluge. U njegovom domu su, prema navodima tužilaca, nađene stotine hiljada fotografija nagih žena, od kojih su mnoge maloletnice, kao i gotovina, dijamanti i vredne umetnine.

Epstin je uhapšen u subotu, 6. jula na aerodromu u Nju Džersiju, gde se vratio svojim privatnim avionom iz Francuske, a trebalo bi da se danas pojavi pred federalnim sudom.

Poznat po druženju sa političarima i članovima kraljevskih porodica, Epstin je nekada bio prijatelj predsednika Donalda Trampa i bivšeg predsednika Bila Klintona, a prema sudskim dokumentima i britanskog princa Endrua. Nijedan od tih ljudi se ne pominje u optužnici.

XS
SM
MD
LG