Linkovi

Američki milijarder već osuđivan za seksualne delikte - na blagu kaznu


Sudski crtež prikazuje Džefrija Epstina u sudu u Njujorku

Američki milijarder Džefri Epstin optužen je da je seksualno zloupotrebljavao i podvodio maloletnice, što je negirao. Njegovo ime se već nalazi u registru seksualnih prestupnika jer je 2008. na Floridi osuđen za seksualne delikte, ali je tada sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i dobio blagu zatvorsku kaznu. Mediji spekulišu da su tome pomogla Epstinova prijateljstva sa bogatima i moćnima, a tužilac koji mu je omogućio takav sporazum bio je sadašnji sekretar za rad u Trampovoj administraciji Aleksandar Akosta.

66-godišnji milijarder pojavio se pred sudom u Njujorku i izjavio da nije kriv za podvođenje i seksualno zloupotrebljavanje maloletnica. Optužnica ga tereti da je između 2002 i 2005, u svoje vile na Floridi i na Menhetnu, dovodio maloletnice i plaćao im hiljade dolara za seks.

“Maloletnice su regrutovane kako bi Epstinu pružale uslugu masaže, pri čemu su često bile polu ili skroz gole. Masaže su bile seksualne prirode i uključivale su jedan ili više seksualnih činova opisanih u optužnici”, kazao je tužilac okružnog suda u Njujorku Džefri Berman.

Mišel Likata, jedna od žena koja je optužila Džefrija Epstina
Mišel Likata, jedna od žena koja je optužila Džefrija Epstina

Jedna od žena koja ga je optužila je i Mišel Likata, koja kaže da je dovedena da mu pruži masažu kada je imala 16 godina.

“Govorio mi je da sam lepa, seksi, predivna i znam da mi je bilo veoma neprijatno”.

Sekretar za rad SAD Aleksandar Akosta
Sekretar za rad SAD Aleksandar Akosta

Epstin je već osuđen na 13 meseci zatvora za seksualne delikte, na Floridi 2008.

Aktuelni sekretar za rad Aleksandar Akosta 2008. bio je tužilac na Floridi koji je Epstinu ponudio dogovor o priznanju krivice sa blagom zatvorskom kaznom, koja je podrazumevala da Epstin svakog dana može da izlazi iz zatvora i da ide na posao. Jedino je morao da bude registrovan kao seksualni prestupnik.

Ostavku Akoste su zbog toga već zatražili lideri demokrata u Kongresu Nensi Pelosi i Čak Šumer.

Deo javnosti se pita da li je kazna Džefriju Epstinu bila toliko blaga zbog njegovih prijateljstava sa bogatima i moćnima - među kojima je i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Tramp je svojevremeno opisivao Epstina kao "sjajnog momka", ali je danas rekao da nije u kontaktu sa njim 10,15 godina.

Fotografija Džefrija Epstina i Donalda Trampa
Fotografija Džefrija Epstina i Donalda Trampa

Agent FBI-a Bil Svini rekao je da se federalna policija neće smiriti sve dok takvi seksualni predatori ne budu iza rešetaka, bez obzira na moć ili dobre veze.

“Ako ste bili žrtva ili imate više informacija o tome za šta se terete Džefri Epstin, kažite nam. Nije bitno koliko sada imate godina, ili koliko ste imali tada, niti je bitno vreme i mesto incidenta”.

Epstinov advokat nije bio dostupan za komentar. Milijarder će ostati u zatvoru do saslušanja 15. jula - kada će se odlučivati da li može da bude pušten uz kauciju do početka suđenja, uprkos strahu da bi mogao da pobegne iz zemlje.

Epstin ima boravište na američkim Devičanskim Ostrvima, a poseduje vile u Njujorku, Floridi i Francuskoj

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG