Linkovi

Princ Endrju: Greška je što sam se video sa Epstinom


Vojvoda od Jorka, princ Endrju (REUTERS/Toby Melville)

Vojvoda od Jorka, princ Endrju saopštio je da je bila ogromna greška što se video sa Džefrijem Epstinom 2010. godine pošto je bio pušten iz zatvora. Princ Endrju je naveo da nije video, niti je sumnjao na bilo kakvo kriminalno ponašanje bivšeg američkog milijardera.

Princ je fotografisan sa Epstinom u njujorškom Central Parku krajem 2010. godine pošto je pušten iz zatvora, a nekoliko žena ga je optužilo da ih je seksualno zlostavljao.

Vojvoda od Jorka je u saopštenju naveo da je želeo da, kako se izrazio, razjasni činjenice o, kako je označio, bivšoj povezanosti ili prijateljstva sa Epstinom.

"Dok sam ga poznavao, viđao sam ga retko i verovatno ne više od jednom ili dvaput godišnje", saopštio je princ Endrju i napomenuo da je bio u više njegovih rezidencija.

"Ni u jednom trenutku, tokom ograničenog vremena koje sam proveo sa njim, nisam video ili svedočio ponašanju koje je dovelo do hapšenja i osude", saopštio je vojvoda od Jorka.

U saopštenju je dodao da gaji ogromno saosećanje za sve koji su pogođeni Epstinovim ponašanjem.

Princ Endrju jedna je od osoba koje je Džefri Epstin ubrajao među svoje prijatelje. Među njima su aktuelni predsednik Donald Tramp, kao i bivši Bil Klinton.

Epstin nije bio pod prismotrom zbog rizika od samoubistva

Psiholog njujorškog pritvornog centra u kom je Džefri Epstin čekao početak suđenja zbog optužbi za seks trafiking odobrio je da bogatom finansijeru bude ukinuta posebna prismotra zbog rizika od samoubistva, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Džefri Epstin, tokom ročišta na kom je sud odbio kauciju i mogućnost da početak suđenja po optužbama za seks trafiking dočeka u kućnom pritvoru
Džefri Epstin, tokom ročišta na kom je sud odbio kauciju i mogućnost da početak suđenja po optužbama za seks trafiking dočeka u kućnom pritvoru

Tu informaciju obelodanio je Stiven Bojd, pomoćnik glavnog tužioca, u odgovoru koji je uputio članovima Komiteta za pravosuđe američkog Predstavničkog doma koji su tražili detalje o okolnostima Epstinove smrti.

U pismu pomoćnika glavnog tužioca potvrđeno je da je Epstin stavljen pod posebnu prisimotru u julu – što podrazumeva smeštanje u posebnu ćeliju. Zatvorenika u tom statusu trebalo bi konstantno da nadzire osoblje ili drugi zatvorenik, objašnjava u pismu Bojd.

Međutim, ta mera je ukinuta pošto je psiholog utvrdio da posebna prismotra zbog mogućnosti samoubistva više nije potrebna, navedeno je u pismu Stivena Bojda.

U dokumentu se precizno ne navode razlozi zbog kojih je Epstin bio u posebnom režimu. On je u julu pronađen bez svesti u svojoj ćeliji sa povredama na vratu, a nadležni su taj incident istraživali kao mogući pokušaj samoubistva ili napad.

Bojd dalje objašnjava da su zatvorenici kojima je određena ta mera smešteni u posebnim prostorijama u kojima su uvek u vidokrugu osoblja i lako im je pristupiti. Uz to, njihovo stanje svakodnevno procenjuje psiholog, navedeno je u pismu pomoćnika glavnog tužioca.

Posebna prismostra zbog rizika od samoubistva kratkotrajna je mera koja se ukida nakon neposrednog razgovora zatvorenika i psihologa, napisao je Bojd. Razlozi za njeno ukidanje Džefriju Epstinu nisu navedeni.

Šezdeset šestogodišnji Epstin nađen je bez znakova života u ćeliji zatvora na njujorškom Menhetnu u kojoj je čekao suđenje. Obdukcijom je utvrđeno da je izvršio samoubistvo vešanjem.

Njegova smrt pokrenula je istrage Federalnog istražnog biroa (FBI), Generalnog inspektorata Ministarstva pravde, kao i američkog Biroa za zatvore – koji upravlja zatvorima u SAD-u.

Vilijem Bar, državni sekretar za pravosuđe, naredio je premeštaj upravnika zatvora na donjem Menhetnu u kom je boravio Epstin. Tokom istrage koja je pokrenuta dvojica stražara zatvorskog odeljenja u kom je bogati finansijer čekao početak suđenja zbog seksualnog iskorišćavanja i podvođenja maloletnih devojaka, upućena su na odsustvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG