Linkovi

Smenjen upravnik zatvora u kojem je Epstin pronađen mrtav


Policajci stoje ispred zatvora na Menhetnu, Njujorku

Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar naložio je smenu upravnika zatvora na Menhetnu u kojem je milijarder Džefri Epstin pronađen mrtav. Bar je takođe rekao da su u zatvoru u Njujorku uočene "ozbiljne nepravilnosti".

Njujork tajms je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su dvojica stražara koja je trebalo da motre na Epstina zaspala na dužnosti i da je tri sata bio bez nadzora.

Upravnik zatvora na Menhetnu je smenjen sa funkcije, na njegovo mesto je postavljena privremena zamena, a dvojica stražara su suspendovana dok se ne završi istraga koju je, između ostalih, zatražio i predsednik Donald Tramp.

Milijarder Džefri Epstin, koji je u zatvoru čekao početak suđenja po optužbama za seksualnu zloupotrebu i podvođenje maloletnica, je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u subotu ujutru. Zvanično, uzrok smrti nije poznat.

Krajem jula, pronađen je na podu zatvorske ćelije bez svesti i sa povredama na vratu. Tada je hitno prebačen u bolnicu, a po povratku u zatvor bio je stavljen pod specijalan nadzor.

Ipak, izvori upućeni u dešavanja, kažu da nije bio pod nadzorom pre nego što je pronađen mrtav. Dvojica stražara je trebalo da ga obilaze svakih 30 minuta, ali ta procedura nije poštovana.

Nadležni u zatvoru su možda falsifikovali izveštaje u kojima su naveli da su Epstina obilazili svakih pola sata, jer je najverovatnije bio mrtav dva sata pre nego što je pronađen, objavila je televizija CBS.

​Džefri Epstin, čiji su prijatelji između ostalih bili i Donald Tramp i Bil Klinton, negirao je optužbe koje su mu stavljane na teret i tražio da do početka suđenja bude pušten na slobodu uz kauciju, što mu je sud odbio.

Tužioci su najavili da će, bez obzira na Epstionovu smrt, istraga o seksualnoj zloupotrebi i podvođenju maloletnica biti nastavljena.

Nastavlja se i podnošenje tužbi. U Njujorku je u sredu tužbu protiv Džefrija Epstina i ostalih umešanih u seksualnu zloupotrebu maloletnica, podnela i Dženifer Araoz (32) koja tvrdi da je seksualno zlostavljana kada je imala 14 godina.

Neke od žena koje su optužile Epstina tražile su od federalnog sudije da ukine imunitet osobama koje su učestvovale u seksualnoj zloupotrebi maloletnica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG