Linkovi

Završena obdukcija Epstinovog tela, detalji još nepoznati


Vozilo glavnog patologa grada Njujorka ispred zatvora na Mehnetnu gde je Džefri Epstin pronađen mrtav

Obdukcija tela milijardera Džefrija Epstina je završena, ali detalji još nisu objavljeni. Epstin je pronađen mrtav u ćeliji u zatvoru u Njujorku gde je čekao suđenje po optužbama za seksualnu zloupotrebu i podvođenje maloletnica.

Glavna patološnjika grada Njujorka Barbara Sempson saopštila je da je autopsija obavljena u subotu i da se "čekaju dalje informacije".

Ona je istakla da je, na zahtev Epstinovih advokata, obdukciji prisustvovao i privatni patolog Majkl Bejden - nekada glavni patolog grada Njujorka koji je svedočio u slučajevima poput suđenja za ubistvo O Džej Simpsonu 1994.

Uprkos Epstinovoj smrti, tužioci su najavili da će nastaviti istragu o seksualnoj zloupotrebi i podvođenju maloletnica i da će utvrditi ko je još u tome učestvovao od poznatih ličnosti, sa kojima je milijarder bio dobro povezan.

Džefri Epstin je u zatvoru čekao početak suđenja jer mu je odbijen zahtev da bude pušten na slobodu uz kauciju. Neigrao je sve optužbe koje su mu stavljane na teret.

Šta se desilo u zatvorskoj ćeiji?

I dalje nisu poznate okolnosti smrti milijardera u njujorškom zatvoru. Džefri Epstin je pre manje od tri nedelje pronađen u svojoj ćeliji sa povredama na vratu i prevezen je u bolnicu.

Zbog toga je bio stavljen pod poseban nadzor koji mu je, pak, ukinut krajem jula. Ukidanje posebnog nadzora odobrili su upravnik zatvora i glavni psiholog, kaže Džek Donson koji je nekada radio u Upravi za zatvore.

Agencija Asošiejted pres saznaje od anonimnih izvora upoznatih sa funkcionisanjem zatvora, da su stražari u delu gde je bio Epstin radili prekovremeno jer ih nije bilo dovoljno.

Prema izvorima AP, jutro kada je Epstin pronađen mrtav, jedan od stražara radio je petu prekovremenu smenu zaredom, dok je drugi takođe bio na obaveznom prekovremenom radu.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar rekao je da će biti sprovedena istraga o navodnom samoubistvu Džefrija Epstina.

"Ovaj slučaj je bio važan za žrtve koje su imale hrabrosti da istupe i zaslužile su da se sa optuženim suoče u sudnici. Iskreno rečeno, ja i celo moje odeljenje smo bili besni kada smo čuli da zatvor u Njujorku nije na pravi način obezbedio svog zatvorenika. Saznajemo da su se u tom zatvoru dogodile ozbiljne nepravilnosti koje nas brinu i zahtevaju opsežnu istragu".

Prošle nedelje, na nalog suda, objavljeno je više od 2000 stranica tužbe koju je protiv Džefrija Epstina podnela njegova bivša devojka i jedna od žena koja ga je optužila. U njima se navode eksplicitne situacije u kojma je Epstin.

Milijarder je već bio osuđen zbog seksa sa maloletnicama, na Floridi 2008, ali je kazna bila veoma blaga.

Tada se nagodio sa tužiocem, sekretarom za rad u Trampovoj adminsitraciji Aleksandrom Akostom, koji je posle ponovog hapšenja Epstina ove godine, podneo ostavku na funkciju.

Nadležni u SAD su saopštili da je Epstin imao i vilu u Parizu i koristio lažni austrijski pasoš kako bi 80-ih odlazio u Francusku. Vlasti te zemlje sada traže da se istraže veze američkog milijardera sa Francuskom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG