Linkovi

Princ Endrju objavio da se povlači sa dužnosti


Princ Endrju tokom govora na poslovnom forumu na Tajlandu - arhivska forografija (AP Photo/Sakchai Lalit, FILE)
Princ Endrju tokom govora na poslovnom forumu na Tajlandu - arhivska forografija (AP Photo/Sakchai Lalit, FILE)

Princ Endrju objavio je da će se uskoro povući sa plemićkih dužnosti. Vojvoda od Jorka saopštio je da mu je postalo jasno da je njegova veza sa Džefrijem Epstinom, osuđenim seksualnim prestupnikom, postala veliki teret u funkcionisanju kraljevske porodice, javila je agencija AP.

Princ Endrju objavio je da je za tu odluku dobio dozvolu svoje majke - kraljice Elizabete Druge.

Princ Endrju je ukazao da žali zbog povezanosti sa američkim finansijerom, koji je prema zvaničnim izveštajima počinio samoubistvo u zatvoru, dok je iščekivao početak suđenja za podvođenje i seksualno iskorišćavanje devojaka. Endrju je saopštio i da, kako se izrazio, duboko saoseća sa Epstinovim žrtvama.

Odluka o povlačenju vojvoda od Jorka objavio je nakon intervjua britanskom javnom servisu BBC. Princ Endrju je u razgovoru za tu medijsku kuću odbacio optužbe Virdžinije Džufri (Virginia Giuffre), koja je obelodanila da je od 1999. 2002. tri puta bila prisiljena na seksualne odnose sa njim – za vreme dok je, kako je navela, bila Epstinova seksualna robinja.

“Apsolutno i kategorički vam mogu reći da se to nije dogodilo”, rekao je Endrju u razgovoru koji su preneli gotovo svi svetski mediji ukljulujući i agenciju Rojters.

“Ne sećam se da sam ikada upoznao tu damu”, podvukao je vojvoda od Jorka u razgovoru objavljenom prošle subote – govoreći o devojci sa kojom je uslikan 2001. godine, kada je Virdžinija, tada Roberts, imala sedamnaest godina.

U tom razgovoru princ Endrju je rekao da mu je poznanstvo sa Epstinom otvorilo prilike nakon što je napustio Britansku mornaricu – dodavši da nikada nije uočio znake da je američki finansijer podvodio maloletne devojke

Džefri Epstin, koji je u pritvoru čekao početak suđenja za podvođenje žena, u avgustu je pronađen bez znakova života u svojoj ćeliji u zatvoru na njujorškom Menhetnu. Obdukcijom je utvrđeno da je Epstin počinio samoubistvo vešanjem. Milijarder se, dok je bio u pritvoru, nalazio pod posebnom prismotrom zbog mogućnosti pokušaja samoubistva. Međutim, specijalni režim ukinut je neposredno pre njegove smrti. Dvojica zatvorskih čuvara optužena su za zataškavanje njegovog samoubistva.

Epstin, registrovani seksualni prestupnik koji je aktuelnog predsednika Donalda Trampa, kao i bivšeg Bila Klintona ubrajao u prjatelje, izjasnio se krivim 2008. godine po optužbama države Floride da je nezakonito plaćao tinejdžerkama za seks.

XS
SM
MD
LG