Linkovi

Epstin dva dana pred smrt sastavio testament


Nekretnine Džefrija Epstina na Devičanskim ostrvima
Nekretnine Džefrija Epstina na Devičanskim ostrvima

Dva dana pre nego što se ubio u zatvoru na Menhtetnu, milijarder Džefri Epstin je sastavio testament u kome je sav novac - više od 577 miliona dolara - ostavio trastu "1953", nazvanom po njegovoj godini rođenja.

Testament je predat sudu američkih Devičanskih ostrva gde je Epstin imao boravište, prenosi Rojters.

Epstinova lična imovina uključuje 56 miliona dolara u kešu,18 miliona dolara vredne avione, automobile i brodove i oko 200 miliona u investicionim fondovima.

Posedovao je imovinu vrednu 56 miliona dolara na Mehnetnu, nekretnine od 17 miliona dolara u Nju Meksiku i vilu u Palm Biču vrednu 12 miliona dolara.

Vila Džefrija Epstina na Floridi
Vila Džefrija Epstina na Floridi

U testamentu se navodi u učešće u vlasništvu u kompanijama sa Devičanskih ostrva u ukupnoj vrednosti od 86 miliona dolara.

Džefri Epstin se obesio u zatvoru na Menhetnu gde je čekao početak suđenja po optužbama za seksualnu zloupotrebu i podvođenje maloletnica. Milijarder je negirao optužbe koje su mu se stavljale na teret i tražio da bude pušten na slobodu uz kauciju do početka suđenja, što mu je sud odbio.

Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar ranije je rekao da su u zatvoru u kome se Epstin ubio uočene "ozbijne nepravilnosti".

Bar je, osim smene upravnika zatvora, naložio i smenu direktora Uprave za zatvore.

Džefri Epstin je već jednom pokušao samoubistvo u zatvoru krajem jula i nakon toga je stavljen pod specijalni nadzor. Trebalo je da ga dvojica stražara obilaze na svakih 30 minuta, ali je utvrđeno da to nisu radili po proceduri.

Džefri Epstin bio je prijatelj sa mnogim poznatim ličnostima, među kojima su i predsednici Donald Tramp, Bil Klinton i britanski princ Endrju za koga se spekuliše da je zajedno sa Epstinom učestvovao u podvođenju i seksualnoj zloupotrebi maloletnica.

Epstin je već bio osuđen za seksualne delikte 2008. na Floridi, ali mu je tada određena blaga zatvorska kazna.

XS
SM
MD
LG