Linkovi

Milijarder Džefri Epstin uhapšen zbog trafikinga maloletnica


Finansijer Džefri Epstin je već ranije osuđen kao seksualni prestupnik.
Finansijer Džefri Epstin je već ranije osuđen kao seksualni prestupnik.

Bogati finansijer i registrovani seksualni prestupnik Džefri Epstin uhapšen je u subotu u Njujorku, po novoj optužnici za seksualni trafiking, povezanoj sa optužbama koje datiraju iz ranih 2000-ih, saopštili su zvaničnici.

Epstin, bogati menadžer investicionog fonda, koji u nekadašnje prijatelje i poznanike ubraja bivšeg predsednika Bila Klintona, britanskog princa Endrua i predsednika Donalda Trampa, nalazi se u federalnom pritvoru, prema izjavama dvoje zvaničnika, koji su govorili za AP, pod uslovom da ostanu anonimni jer im nije dozvoljeno da komentarišu aktuelni slučaj.

Bogataš Epstajn na snimku kancelarije šerifa u Palm Biču, iz jula 2006.
Bogataš Epstajn na snimku kancelarije šerifa u Palm Biču, iz jula 2006.

Očekuje se da se Epstin pojavi pred federalnim sudom na Menhetnu u ponedeljak a AP je zatražio komentar od njegovog advokata. Vest o hapšenju američkog milijardera prvo je objavio portal Dejli Bist (Daily Beast).

Ranije optužbe

Najnovije optužbe proističu iz navoda da je Epstin plaćao maloletnicama usluge masaže, da bi zatim bile seksualno zlostavljane u njegovim kućama u Njujorku i Floridi.

Da bi izbegao federalnu optužnicu, 2008. bogataš je priznao krivicu na državnom nivou, u Floridi, gde je optužen za podvođenje i korišćenje usluga osobe mlađe od 18 godina za prostituciju. Tada je postigao tajnu pogodbu sa tužilaštvom i tako je okončana federalna istraga zbog koje je mogao da završi doživotno u zatvoru.

Umesto toga, odslužio je 13 meseci i traženo je da plati naknadu deseteinama svojih žrtava, koje su tada bile tinejdžerke. Epstin je takođe registrovan kao seksualni prestupnik.

Trampov sekretar za rad

Epstinovu sudsku pogodbu na Floridi nadzirao je bivši federalni tužilac za okrug Majamija, Aleksandar Akosta, koji je sada Trampov sekretar za rad. Akosta tvrdi da je pogodba bila "odgovarajuća pod datim okolnostima", iako je Bela kuća u februaru saopštila da razmatra njegov rad na tom slučaju.

Okružni tužilac sa Floride Kenet Mara trenutno razmatra da li dogovor o nepodizanju optužnice, koji je štitio Epstina od ozbiljnijih optužbi, i dalje treba da stoji. On je ranije ove godine zaključio da je, prema federalnom zakonu, Epstinove žrtve trebalo da budu konsultovane o njegovom dogovoru sa tužiocima.

Još nije jasno da li se slučajevi odnose na iste žrtve, budući da su skoro sve ostale anonimne. Federalni tužioci su nedavno podneli sudska dokumenta koja se odnose na slučaj na Floridi, navodeći da dogovor o nepodizanju optužnice protiv Epstina mora da se poštuje jer je on poštovao njegove odredbe. Međutim, priznali su da je bilo potrebno da "tužioci komuniciraju sa žrtvama na transparentan način."

Žrtve iz slučaja na Floridi imaju rok do ponedeljka da odgovore na podnesak Sekretarijata za pravosuđe.

Prema sudskim podacima na Floridi, najmanje 40 maloletnica je dovođeno u Epstinovu vilu na Palm Biču gde su, kako se ispostavilo, korišćene za seks, a tu su ih dovele žene koje su regrutovale odgovarajuće devojke kako lokalno, tako i iz Istočne Evrope i drugih delova sveta. Neke od devojaka su navodno dovođene u Epstinove kuće u Njujorku, Nju Meksiku i njegovom privatnom ostrvu na Karibima, pokazuju sudska dokumeneta.

XS
SM
MD
LG