Devojčica i rakete: Severnokorejski način održavanja režima

Kim Džong Un i njegova ćerka prisustvuju vojnoj paradi povodom 75. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Severna Koreja, 8. februar 2023. (Foto: AP/Korean Central News Agency)

Severnokorejski lider Kim Džong Un napravio je simboličan gest i poručio svetu da će se njegov režim nastaviti i u sledećoj generaciji time što je predstavio svoju ćerku na nekoliko velikih vojnih skupova na kojima su učestvovali najviši generali i predstavljena najnovija vojna oprema, ocenili su eksperti.

Džu E, za koju se veruje da ima oko 10 godina, viđena je dve noći zaredom tokom proslave 75-te godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA).

Severnokorejski državni mediji pokazali su Džu E pored Kima i njene majke Ri Sol Džu, na osvetljenom podijumu na trgu Kim Il Sung u noći 8. februara, gde su prisustvovali vojnoj paradi na kojoj je predstavljeno 11 interkontinentalnih balističkih projektila Huasong-17 (ICBM).

Ne propustite: Kim Džong Un, u društvu ćerke, veličao vojsku Severne Koreje kao "najjaču na svetu"

Noć pre toga, Džu E je sedela između svojih roditelja na raskošnom banketu kome su prisustvovali visoki vojni generali.

Analitičari veruju da je Kim doveo svoju ćerku kako bi svetu rekao da će njegova vojna dostignuća biti prenesena na sledeće generacije da bi se osigurao opstanak njegovog režima u narednim godinama.

Krvna loza Paektu

"Kim pokazuje trajnost krvne loze Maunt Paektu“, rekao je Du Hjeogn Ča, direktor Asan Instituta za političke studije u Seulu.

"Džong Un naglašava vođstvo od tri generacije koje je prešlo sa Kim Il Sunga na Kim Džong Ila, a onda na njega i da će nastaviti do četvrte generacije i trajati zauvek."

Dinastija Kim sebe povezuje sa planinom Paektu, mističnim mestom porekla svih Korejanaca, jer je tamo duhovni osnivač Danguna, ljudski sin boga i medveda, navodno rođen 2333. godina pre Hrista. Poštovana planina se prostire preko granice između Severne Koreje i Kine.

Severnokorejski režim tvrdi da su Kimov deda i osnivač zemlje, Kim Il Sung, i otac Kim Džong Il, rođeni na toj planini. Reč je o propagandnoj priči čiji cilj je da se napravi mit od porodice Kim, pošto je Kim Il Sung rođen u Pjongjangu, a njegov sin Džong Il u Kabarovsku u Rusiji.

Majkl Meden, ekspert za Severnu Koreju u Stimson Centru, kaže da je to poruka da će porodica Kim nastaviti da rukovodi i da će to preći na četvrtu generaciju, kao i da pojavljivanje Džu E predstavlja signal da će ona biti njen deo.

Meden ističe da Kim pokušava da poveže oružje koje je razvio sa četvrtom generacijom lidera, prenoseći svoje nasleđe usavršavanja balističkih projektila koje je lansirao prošle godine.

Ne propustite: Kim Džong Un: Nikada se nećemo odreći nuklearnog oružja

Ako i nije reč o pokazivanje naslednika, Džong-Dae Šin, profesor na Univerzitetu Severnokorejskih studija u Seulu, kaže da Severna Koreja pokušava da privuče pažnju sveta predstavljajući sliku devojke i raketa.

"Najveći efekat" koji je Severna Koreja imala pokazujući Džu E na vojnim događajima bio je privlačenje strane i domaće pažnje", smatra Šin.

"Međunarodno, Severna Koreja je zaboravljena, usred rata u Ukrajini i nadmetanja SAD-a i Kine", rekao je Šin za korejski servis Glasa Amerike.

"Na domaćem planu, režim želi da prilagodi svoj imidž "visokotehnološkoj nauci" za razvoj ICBM-a kako bi pokazao svoju vojnu sposobnost koja bi dala nadu mladim generacijama, jer Severna Koreja nema šta da pokaže ekonomski", dodaje Šin.

Naslednik naslednika

Kim je predstavio Džu E javnosti 18. novembra, dok stoji ispred ogromnog projektila Huasong-17 na mestu lansiranja. Severna Koreja je tada saopštila da su njene strateške snage uspešno ispalile novu vrstu ICBM-a pod nadzorom Kima.

Ona se ponovo pojavila na Novu godinu, tokom obilaska fabrike balističkih raketa, držeći oca za ruku.

Džu E se sada peti put pojavila u javnosti, što je podstaklo spekulacije da je Kim Un postavlja za svog naslednika.

Ne propustite: Severna Koreja na vojnoj paradi pokazala do sada najveći broj balističkih projektila

Seong-Čang Čeong, direktor Odeljenja za strateške studije za ujedinjenje instituta Sejong, rekao je da komentari u državnim medijima da je Džu E-a Kimova "voljena“ i "poštovana“ ćerka nagoveštavaju da je Kim odlučio da mu on bude naslednica.

"Takvi izrazi koriste se za opisivanje sadašnjeg vrhovnog lidera Kim Džong Una. Upotreba tih reči kada se govori o Džu E znači da je odlučeno da ona bude sledeći vođa", kaže on.

Čeong je naveo da je Kimov otac njega predstavio kao naslednika svojim bliskim saradnicima koji su prisustvovali Kimovoj osmoj rođendanskoj zabavi. Učesnici proslave pevali su "Stope", pesmu o tome kako Kim prati put svog oca dok oni "marširaju" za njim u "briljantnu budućnost". Čeong kaže da je za taj događaj čuo od teče Kim Džong Una u Vašingtonu u martu 2021. godine.

Kimov tetak Ri Kang, koji je bio oženjen sestrom Kimove majke Go Jong Suk, prebegao je iz Severne Koreje sa svojom suprugom i pobegao u SAD 1998.

Ken Gaus, stručnjak za severnokorejsko liderstvo i direktor Specijalnih projekata za strategiju, politiku, planove i programe u CNA-i (nevladinoj organizaciji za analizu nacionalne bezbednosti), smatra da je još uvek prerano da se kaže da li je Džu E određena da nasledi Kimov režim.

"Česta pojavljivanja Džu E u javnosti ,na vojnim događajima, možda su na neki način povezana sa procesom nasleđivanja, ali mi sada nemamo dovoljno informacija da bi to potvrdili", rekao je Gaus.

Međutim, ističe on, ako je Kim zapravo izabrao Džu E za naslednika, odlučio je da počne pripreme ranije kako bi se osiguralo da devojčica ima prethodno iskustvo da nadgleda vojsku ako postane prva žena na čelu Severne Koreje.

"Vojska je jedan entitet koji zaista mora da bude uključen više nego bilo koji drugi element režima“, rekao je Gaus. „S obzirom da je Kim u situaciji gde njegov jedini legitimitet postoji oko nuklearnog programa – zato što ne može da pokrene ekonomiju – ima smisla da je povezuje sa vojskom na ovaj način."

Severna Koreja pati zbog nestašice hrane, nakon što njene granice - zatvorene od januara 2020. da bi se sprečilo širenje Kovida 19 - još uvek nisu potpuno otvorene. Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je u sredu da se situacija sa hranom pogoršava.

Mala devojčica i velika raketa

Von Gon Park, profesor Severnokorejskih studija na Univerzitetu Eva u Seulu, ne misli da je Džu E izabrana za lidera.

"Režim nije preduzeo korake kao što su mistifikovanje i idealizacija naslednika koji obično prethode predstavljanju lidera“, rekao je Park. "Severna Koreja pokazuje Kim Džu E da bi simbolično predstavila svetlu sliku budućih generacija."

Bilo da je Džu E odgajana da bude sledeći lider, Meden kaže da postoji mogućnost da je Kim trenira da mrzi Sjedinjene Države i Južnu Koreju koje njegov režim smatra kao neprijatelje.

"Definitivno je zanimljivo imati dete pored svih tih stvari za koje ona možda ne zna šta su i šta zapravo mogu da urade“, rekao je on. "Ona ne zna da bi to moglo potencijalno da ubije milione ljudi."