Tramp neće svedočiti na suđenju u procesu opoziva

ARHIVA - Članovi Predstavničkog doma koji će na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu imati ulogu tužioca (Foto: Thomson Reuters)

Bivši američki predsednik Donald Tramp neće se odazvati pozivu da svedoči na suđenju o opozivu u američkom Senatu koje počinje sledeće nedelje, saopštio je njegov savetnik Džejson Miler - označivši taj proces kao neustavan.

Demokrate u Predstavničkom domu, koji imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trampu u Senatu, zatražili su od bivšeg predsednika SAD da svedoči naredne nedelje o svojim postupcima pre nego što su stotine njegovih pristalica izvele smrtonosni napad na Kapitol, prenosi agencija Rojters.

Trampovi pravni savetnici u odgovoru na zahtev demokrata nisu precizirali da li će se bivši predsednik odazvati pozivu – rekavši da su optužbe protiv njihovog klijenta neosnovane.

Vaše pismo potvrđuje ono što je opšte poznato: niste u mogućnost da dokažete optužbe protiv 45. američkog predsednika koji je sada u svojstvu građanina”, navodi se u odgovoru Trampovih advokata Brusa Kastora i Dejvida Šouna.

Ne propustite: Hoće li Republikanska stranka ostati Trampova?

Predstavnički dom je prošlog meseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se "bore" protiv njegovog poraza na izborima.

Trampove pristalice su posle Trampovog obraćanja nasilno upale u kompleks američkog Kapitola da bi sprečile potvrdu pobede predsednika Džoa Bajdena i sukobile se sa policijom, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbedno. Pet osoba, među kojima i jedan policajac, preminulo je tokom nasilja.

Trampovi advokati su ove nedelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Tramp "savesno obavljao dužnost predsednika" i da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare - koje su bile neosnovane - zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava (kojim se garantuje sloboda govora).

"U svetlu vašeg osporavanja ovih faktičkih navoda, pozivam vas da svedočite pod zakletvom o vašim postupcima 6. januara 2021. godine, pre ili tokom suđenja za opoziv u Senatu,", napisao je demokratski kongresmen Džejmi Raskin, vodeći menadžer za opoziv, u pismu Trampu i njegovim advokatima.

Raskin je od Trampa zatražio da svedoči između 8. i 11. februara

"Ako odbijete ovaj poziv, zadržavamo sva prava, uključujući i pravo da na suđenju ustvrdimo da se iz vašeg odbijanja da svedočite može izvući negativan zaključak u pogledu vaših poteza (ili izostanka istih) 6. januara 2021." napisao je Raskin.

Još nije poznato da li će Tramp pristati na zahtev demokrata, a njegovi predstavnici nisu odgovorili na molbe za komentar.

Ne propustite: Nekoliko dana pre početka suđenja za opoziv, Tramp imenovao nove branioce

Tramp je dva meseca nakon izbora, na kojima je pobedio Bajden, tvrdio da je izgubio zbog rasprostranjene izborne prevare. Sudovi i izborni zvaničnici su odbacili te tvrdnje.

Suđenje Trampu, prvom američkom predsedniku koji je opozvan dva puta, trebalo bi da počne naredne nedelje.