Linkovi

Demokrate predlažu povećanje broja sudija Vrhovnog suda


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu

Demokrate u Kongresu predstavniće zakonski predlog prema kojem bi se broj sudija Vrhovnog suda povećao sa 9 na 13, a cilj tog predloga je da se prevaziđe aktuelna konzervativna većina - zbog čega će se predlogu sigurno protiviti republikanci.

Senator Ed Marki i Džerold Nedler, Henk Džonson i Monder Džons iz Predstavničkog doma predstaviće detalje predloga na konferernciji u četvrtak.

Predsednik Džo Bajden je ranije rekao da će biti oformljena dvostranačka komisija koja će proučiti potencijalno povećanje broja sudija Vrhovnog suda ili ograničenje njihovog mandata koji je trenutno doživotni.

Broj sudija Vrhovnog suda nije menjan od 1869, ali Kongres ima ovlašćenje da to uradi, što je i činio pre 1869.

Republikanci se protive povećanju broja sudija.

Neke demokrate i liberalni aktivisti kažu da je veći broj sudija potreban kako sadašnja konzervativna većina ne bi ugozila pravo na abortus, prava crnaca, dostupnost zdravstvene zaštite.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je imenovao troje konzervativnih sudija za vreme svog mandata, pa ih sada ukupno ima šest.

Demokrate optužuju republikance da su "ukrali" Vrhovni sud 2016. kada je tadašnji republikanski Senat odbio da raspravlja o predlogu Baraka Obame da na mesto preminulog sudije Antonina Skalije bude izabran sudija Merik Garland. Republikanci su tada rekli da sudiju ne treba postavljati pred izbore, pa je to mesto popunio Tramp.

Ipak, i Tramp je, pred izbore 2020. postavio sudiju Ejmi Koni Beret, koja je došla na mestu preminule liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg.

XS
SM
MD
LG