Linkovi

Vulin i Šojgu za unapređenje vojne saradnje Rusije i Srbije


Ministri odbrane Rusije i Srbije - Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin tokom susreta u Beogradu, Srbija, 17. februara 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Ministri odbrane Rusije i Srbije - Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin tokom susreta u Beogradu, Srbija, 17. februara 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

BEOGRAD - Ministri odbrane Rusije i Srbije - Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin potvrdili su tokom današnjeg susreta u Beogradu da saradnja dve zemlje u oblasti odbrane ima uzlazni trend i potvrdili opredeljenje da ta saradnja ubuduće bude dodatno unapređena.

Vulin je izrazio je zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, ocenio je da je nedopustivo formiranje vojske Kosova i istakao da brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Vulin je rekao da Srbija želi snažnu i jaku vojsku, i dodao da će u skladu s politikom vojne neutralnosti Srbija nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti:

"Uz vrhovnog komandanta oruđanih snaga Ruske Federacije, predsednika Putina, vi ste od jedne demoralisane, gotovo prežaljene armije, koja jedva da je bila u stanju da sačuva sopstvenu teritoriju, napravili vojsku koja je bez premca u svetu."

Ruski ministar je takođe izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane i naglasio da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan je visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a demonstrirani su i prijateljski odnosi na terenu, dodao je Šojgu:

"Srbija danas uspostavlja novi život. Istovremeno, značajan deo društva se okupio oko rukovodstva zemlje, koje u teškim uslovima vodi nezavisnu spoljnu politiku. U tom pogledu i podržava Rusiju u suprotstavljanju namernom iskrivljavanju događaja iz Drugog svetskog rata", rekao je Šojgu.

Vulin je rekao i da je Vojsci Srbije ukazana čast pozivom i učešćem na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja 2020. godine u Moskvi.

Ministru odbrane Rusije uručen je počasni doktorat Univerziteta odbrane u Domu garde na Topčideru, a tokom dana Šojgu je imao i radni ručak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG