Linkovi

Srbija potpisala sporazum sa Evroazijskom unijom, Brnabić kaže da ne šteti putu u EU


Delegacija Srbije u Moskvi: ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski, premijerka Ana Brnabić i ministar trgovine Rasim Ljajić (s leva)
Delegacija Srbije u Moskvi: ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski, premijerka Ana Brnabić i ministar trgovine Rasim Ljajić (s leva)

Premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Kako je posle potpisivanja izjavila Brnabić, Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom aposlutno ne pravi Srbiji problem na putu ka Evropskoj uniji i do trenutka kada uđe u EU, Srbija ima pravo na ovakve sporazume.

"Mi kao zemlja, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnima zemljama", rekla je Brnabić.

Evroazijska ekonomska unija čini tržište od 185 miliona ljudi, a ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica unije u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara. Oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Prema odredbama sporazuma, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija. Carina na izvoz automobila iz Srbije - ostaje.

U tom kontekstu, bivša ambasadorka u Rusiji Jelica Kurjak je nedavno u razgovoru za Glas Amerike podsetila da se tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu uglavnom razgovoralo o istoriji, Drugom svetskom ratu, zajedničkoj borbi protiv fašizma, dok je ekonomija bila u drugom planu.

"Ja mislim da je to zato što je Rusija konačno svesna da ekonomske mogućnosti za našu saradnju nisu ipak tako velike kao što se podvlači", rekla je Kurjak i dodala:

"Mi ne možemo da punimo ni moskovsko tržište, a da ne govorimo rusko, kazačko, belorusko ili evroazije. Naša roba, da bi stigla do nekog Kirgistana ili Turkmenistana mora da bude veoma skupa, jer je prevoz avionom. Voz se ne isplati, to vrlo dugo traje za ono što mi imamo da šaljemo".

Vučić posetio ruske PVO sisteme

Rusija je bila u centru pažnje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je posetio komandni centar vežbe "Slovenski štit 2019", kao i ruske PVO sisteme postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su raketni sistem S-400 i "Pancir".

Tom prilikom, on je rekao da Srbija, iako je mala zemlja, drastično ojačava vojne kapacitete i da je sada jača nego što je bila. Vučić je rekao da je Srbija naručila jedan sistem Pancir, dok će sistem S-400 biti vraćen u Rusiju posle vežbe.

XS
SM
MD
LG