Linkovi

Dezinformacije su rusko glavno oružje da se destabilizuje Zapad


Konferencijia „Prolazimo kroz zidove“ u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje (Foto: video grab)

Dezinformacije su ruska taktika da se destabilizuje Zapad, jer nemaju ekonomsku i vojnu moć da to učine, izjavio je Gordon Duguid iz Biroa za evropska i evroazijska pitanja Stejt Departmenta tokom panel diskusije "Rusija je prisutna", koju je u okviru Beogradske NATO nedelje organizovao Centar za evroatlantske studije (CEAS).

"Dezinformacije moramo da sagledavamo kao rusko glavno oružje u rušenju Zapada. Moramo da ih tretitamo kao nešto sto se javlja kao neka vrsta sporedne predstave, koja je deo šireg plana", rekao je Duguid.

Prema njegovim rečima, dezinformacije koje koriste, ne samo Rusija, već i Iran i Kina, kao i mnoge druge zemlje u istoriji, predstavljaju pretnju po društva, zato što se smanjuje poverenje u vlade i stvara se destabilizacija u pojedinim zemljama.

"Rusija to koristi kao asimetrično oružje za saveznike NATO-a i članova Evropske unije. Upotrebila je silu protiv Gruzije i Ukrajine, sajber napade protiv Estonije, ali su im dezinformacije glavno oružje. Moramo o tome da razmišljamo kao demokratska društva", dodao je on.

Među dezinformacijama je naveo teorije zavere, lažne optužbe, izbegavanje činjenica i na taj način, kako kaže, oni prave narativ, zbog kojeg Zapad stalno mora da bude na oprezu.

"Kada se suočavamo sa kampanjom dezinformacija prvo moramo da se zapitamo o kredibilitetu onog ko šalje poruku, koji su njihovi motivi, pa dokazati da je ta laž - laž", rekao je Duguid.

Dugild je ocenio da ne treba odgovarati na, kako kaže, sve sulude teorije, jer se tako ulazi u "vrzino kolo".

"Nemojte da zagrizete mamac. Ako su stvari previše lude, nemojte da probate da razuveravate ljude. Što se više ponavlja ta suluda priča, ona postaje očigledna. Moramo nekako da se suzdržimo želje da sve opovrgnemo i da se držimo činjenica", rekao je Duguid.

On je dodao da demokratska društva moraju da zaštite slobodu govora i da se bave izvorima dezinfomacija.

"To je naš pristup u Stejt departmentu kada gledamo rusku aktivnost u dezinformacijama u Evropi. Treba da osiguramo da je naše činjenice moguće dokazati i da su kredibilne", rekao je Duguid.

Viši saradnik Američkog saveta za spoljnu politiku Vejn Meri smatra da se Rusija sama urušava unutar sebe, jer vodi politiku koja je izoluje, što utiče na njenu lošu demografsku sliku i ekonomiju.

"Nažalost, i zapadna i moskovska politika sprečila je orijentaciju ka budućnosti Rusije, koja bi trebalo da bude evropska", ocenio je Meri.

On je dodao da su evropske sankcije prema Rusiji transakcione i privremene, a da su američke propisane zakonom i mogu da traju zauvek, ukazujući da SAD danas na Rusiju gledaju kao na protivnika.

Predsednik SAD Donald Tramp imao je "niksonovsku" politiku prema Rusiji, ali, kako kaže, ne može da je sprovede zbog sopstvene domaće politike.

"Odnos između SAD i Rusije je, prema mom iskustvu, na najgorem nivou od doba Niksona", rekao je Meri.

On je dodao i da se u pojedinim zemljama Evrope na SAD sve više gleda kao na rivala, te da su neke evropske vlade pokazale da Volstrit vide kao veću pretnju od Moskve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG