Linkovi

Bocan-Harčenko: Afera "ruski špijun" je prošlost u odnosima Beograda i Moskve


Amabsador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, Foto: video grab
Amabsador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, Foto: video grab

Amabsador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da Srbija ima najbolju politku za Zapadni Balkan i da je to rezultat izbalansirane i uravnotežene saradnje sa Evropom i Rusijom. On je u okviru skupa "Balkanska politika Rusije" u Institutu za međunarodnu poltiku i privredu, govorio između ostalog i o špijunskoj aferi, Kosovu, Evropskoj uniji, kao i dijalogu Beograda i Prištine.

"Vidljivo i očigledno je da Srbija ima politku koju smatramo najboljom na Zapadnom Balkanu zahvaljujući ravnoteži i balansiranoj saradnji sa Zapadom, Evropom i Rusjom," rekao je Bocan-Harčenko i dodao da Rusija smatra i da je takva politika najbolja opcija za region Zapadnog Balakana.

Evrointegracije i članstvo Srbije u EU i drugih balkanskih zemalja nisu nikava smentanja za Moskvu i prepreka za saradnju sa Srbijom, rekao je on i ocenio da politika Rusije na Balkanu nikada nije bila aktivnija.

Uvažavamo pregovarački proces Srbije sa EU i poštujemo stav Srbije koji se oslanja na nacionalne interese, rekao je Bocan Hračenko.

Ambasador je ocenio i da EU nije ista ona koja je bila pre 10 godina ili kada je pravljena prolitika proširenja na Zapadni Balkan i da kao takva ne može biti rešenje za sve probleme.

Ponovio je da je stav Rusije o NATO poznat, da je širenje Alijanse štetno, pogotovo kada se dešava pod spoljnim pritiskom bez obzira na nacionalni interes.

Za zemlju je najbolja vojno-politčka neutralnost, rekao je ambasador i dodao da svaka zemlja ima pravo da kupi naoružanje od Rusije ako je ona sposobna da ponudi nešto najbolje i najsavremenije, uz prihvatljivu cenu.

Govoreći o aferi koja je nedavno procurela u javnost, ambasador je naveo da je afera "ruski špijun", što se tiče Beograda i Moskve - "iza nas".

"Sve je to iza nas", rekao je ambasador na pitanje novinara šta je predsedniku Srbije odgovorio na "zašto", koje mu je Aleksandar Vučić uputio povodom snimka o predaji novca ruskom obaveštajcu.

Ruski ambasador je još jednom tim povodom ocenio da su odnosi dve zemlje, nakon prošlonedeljnog, 17. susreta dvojice predsednika u Sočiju, dobili novi podsticaj i da će saradnja biti još intenzivnija, kao I da je Vučić predsednik sa kojim se Vladimir Putin najviše puta sreo u odnosu na lidere svih ostalih država Evrope.

Svečano otkrivanje spomenika Nikolaja Krasnova u Beogradu
Svečano otkrivanje spomenika Nikolaja Krasnova u Beogradu


Ambsador Rusije u Beogradu ocenio je da je Balkan najavažniji region za stabilnost u Evropi i da otvoreno kosovsko pitanje predstavlja najveću prepreku u ostavarenju tog cilja.

Otvoreno pitanje Kosova - nepostojanje pomaka u dijalogu i rešenja - jedan je od najavažnijih razloga za nestabilnost u regionu, i ocenio da je bez konačnog rešenja svih otvorenih pitanja nemoguće uspostaviti stabilnost širom Evrope.

"Mislim da ne postoji nijedan uslov, ni preduslov za konstruktivnu razmenu mišljenja i nastavak razgovora Beograda i Prišitne", naveo je ambasador i podsetio da Moskva podržava nastavak dijaloga i smatra da je dosadašnji format razgovora najbolji.

Kao najveću prepreku i najvažniji problem za nastavak dijaloga Bocan-Harčenko vidi to što EU nije uspela da se postignuti dogovori implementiraju, što, kako kaže, smanjuje poverenje u razgovore i posredovanje.

On je ocenio da je neophodan pritisak na Prišitnu i u smislu poboljšanja situacije i svakodnevnog života, ali je to, kako je dodao, za sada nemoguće, jer nakon izbora nisu formirane institucije.

Prema njegovim rečima, važno je da se na Kosovu zadrži i vojno i civilno prisustvo, da se njihovo ukidanje ne dozvoli da bi Priština zadovoljila svoje interese.

XS
SM
MD
LG