Linkovi

Rusija poslala S-400 na vojnu vežbu u Srbiju


Delovi raktetnog sistema S-400 pri istovaru sa aviona, Foto: Ilustracija, Reuters
Delovi raktetnog sistema S-400 pri istovaru sa aviona, Foto: Ilustracija, Reuters

Zajednička taktička vežba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije "Slovenski štit 2019" održava se na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Rusija je poslala divizion raketnog sistema S-400 na vojnu vežbu koja se održava u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prema izveštajima ruskih medija, ovo je prvi put da se ovaj sistem šalje na vežbu u nekoj stranoj zemlji.

Ministarstvo je saopštilo i da je poslata baterija "Pancir S" koja će takođe u Srbiji prvi put učestvovati u okviru obuke u inostranstvu, preneo je Rojters pozivajući se na Ria novosti.

Prema rečima Milana Karagaće, bivšeg vojnog diplomate razloga za sumnjičavost da li je uopšte ovaj raketni sistem transportovan do Srbije ima nekoliko.

"Prvo, mi nemamo poligon dovoljno veliki za bojevo gađanje raketnim sistemima. Nema mesta da dejstvuje. Na Pasuljanskim livadama ne mogu raketne jedinice da gađaju, može samo da se odvija sve, ali da bude simulacija, bez ispaljivanja raketa. čisto sumnjam da su Rusi dovezli S-400," uveren je Karagaća.

Poligon za bojevo gađanje raketnim sistemima u Srbiji ne postoji, objašnjava ovaj bivši vojni diplomata i navodi da je nekada postojao u Puli.

Drugi je problem i transport, jer kako objašnjava Karagaća ovakvi sistemi mogu da se prevoze samo železnicom i kamionima, prema njegovom mišljenju avionima je to neizvodljivo.

"Oni nemaju dozvolu ni da transportuju takav tovar avionom," navodi on.

Vežba će se realizovati u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" na Batajnici i na poligonu "Pasuljanske livade", uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije sa bojevim gađanjem raketnih jedinica, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Cilj vežbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvežbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vežbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

XS
SM
MD
LG